Ontdek de rat in jezelf
Foto: Jobat.be
"Ik beken. Ik ben Frederik, 32 jaar en verslaafd aan e-mail. En misschien ook wat aan Facebook. En ok, Twitter vind ik ook wel héél leuk." Aan het woord: Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie aan de Universiteit Gent en hoofd van de onderzoeksgroep VIGOR.

"E-mail en social media zijn fantastische communicatiemiddelen. Ze bepalen het ritme van een generatie. We staan altijd en overal in contact met anderen, zonder beperkingen. The best way to share and discover what is happening right now. Woot woot! Maar je kan er ook heel wat tijd mee verliezen. Vele bedrijven leggen daarom hun werknemers restricties op bij het gebruik van social media. Hoe komt het dat deze technologieën zo snel een centrale plaats in ons leven hebben kunnen verwerven? "

"We gaan 70 jaar terug in de tijd. De gedragspsycholoog Frank Skinner onderzoekt het effect van beloningen op gedrag bij ratten in een kooi. Als het dier een tijdje geen voedsel krijgt, wordt het onrustig en drukt het min of meer per toeval op een hefboom zodat er voedsel komt aanrollen. Bingo! Al snel ziet de rat een verband tussen de hefboom en het krijgen van voedsel. Het dier zal snel leren meer te drukken op de hefboom om meer voedsel te krijgen."

>

>