10 tips voor het succesvol opstarten van een zaak
Foto: Jobat.be
Adieu baas! Iedereen droomt er wel eens van om zijn bestaan als loonslaaf op te geven, en in alle vrijheid een eigen zaak op te starten. Hoe pak je dat aan?

1. Durf falen

"Uit biografieën van veel succesvolle ondernemers blijkt dat zij net meer gefaald hebben dan hun minder succesvolle collega's", aldus Gunnar Michielssen. "Blijkbaar is falen een noodzakelijk kwaad op weg naar succes, op voorwaarde natuurlijk dat je weer recht kruipt. Een zelfstandige creëert zijn eigen job, en velen groeien uit tot werkgevers."

2. Wees flexibel

Ook al was je idee subliem, als de markt niet toehapt, blijf dan niet koppig verder proberen. Gooi het roer om en ga voor wat je klanten doen of zeggen. Met een eigen zaak zal niet alles lopen zoals je op voorhand gepland had. Stop dus met plannen en doe gewoon.

3. Je personeel is koning

Behandel je werknemers als een deel van je familie. Zij maken het verschil, en jij wordt er ook beter van. In het begin is er veel werk en minder beloning. Verkoop je droom ook aan hen, de meeste mensen werken immers niet alleen voor het geld.