Brainstormen met jezelf is beter
Foto: Jobat.be
There's always one... U kent het wel. Bent u net lekker op uw eentje een briljante reclamecampagne aan het verzinnen of een steengoed artikel aan het schrijven, en daar komt er altijd wel eentje opzetten die slimmer moet zijn dan de rest en die voorstelt het probleem eventjes op te lossen met een échte brainstorm. In groep. Samen dus.

Haat u het ook zo, dat brainstormen in groep? Dat irritante gevoel dat je bekruipt als je niet op een goed idee komt? Als diezelfde collega het ene domme idee na het andere spuit, maar je even geen kritiek mag geven 'want dat mag niet in een brainstorm'? Als je al lang weet dat het toch weer het idee van de baas is dat uitgevoerd zal worden? Welnu, ik heb goed nieuws. Brainstormen in groep werkt namelijk helemaal niet zo goed. Punt.

Vreemd, zegt u. Want als u iets onthouden heeft van die personal effectiveness trainingen, was het wel dat brainstormen de creativiteit ten goede komt. Klopt niet.

Al tientallen jaren onderzoeken wetenschappers hoe je meer ideeën kan bedenken. Naderhand is er telkens één bevinding die terugkomt. Mensen die individueel ideeën bedenken, verzinnen meer en betere ideeën dan mensen die in groep ideeën bedenken.

>

>