En toch ... "Een assessment is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk te manipuleren. Dat is net het hele idee erachter", smoort Jeroen Schoolmeesters, business development director bij SHL, elke neiging tot sollicitatiefraude meteen in de kiem. "Wie je bent en wat je kan, wordt niet enkel via verschillende testen opgespoord, maar soms zelfs door meerdere assessoren. Die techniek levert een nauwkeurig beeld op dat zeer moeilijk te vervalsen is."
Dat je in een rollenspel jezelf amper kan wegsteken, willen we nog geloven. Maar de neiging om antwoorden op persoonlijkheidsvragen een duwtje in de juiste richting te geven, die is toch aangeboren? "Het is logisch dat je vertrekt vanuit de vraag: wie of wat zoeken ze voor deze job? Maar ook dan blijf je best eerlijk. De betere vragenlijsten hebben controlemechanismen die nakijken hoe consistent of sociaal wenselijk je antwoorden zijn. Bovendien worden die daarna, tijdens een rollenspel of een interview, nog eens tegen het licht gehouden."
Wie zich anders wil voordoen dan hij is, moet dus niet alleen over een sterk geheugen maar ook over uitmuntende acteerprestaties beschikken. "Geroutineerde assessoren kijken daar zo door. Op een bepaald moment komt de waarheid toch aan het licht", beweert Schoolmeesters.
>
>