4 op 10 werknemers wil binnen de 2 jaar een nieuwe werkgever
Foto: Jobat.be
Hoewel de meeste werknemers vasthouden aan hun huidige job, neemt het aantal actieve sollicitanten opnieuw met mondjesmaat toe. Op het grote verloop, en de volgende war for talent, is het nog twee jaar wachten.

Twee jaar, laat dat net het tijdstip zijn waarop volgens experts het ergste van de crisis voorbij moet zijn. Maar ook nu al stijgt het aantal actieve sollicitanten. Het percentage werknemers dat actief solliciteert, steeg tussen 2009 en 2010 van 4,3 naar 5,5 procent. Er zijn het voorbije jaar ook een aantal latente werkzoekenden bijgekomen. 17,8 procent van de werknemers zegt 'passief' uit te kijken naar een andere job. Vorig jaar was dat 15,2 procent. De toename mag bescheiden zijn, de trend is duidelijk.

War for talent

Zeker op langere termijn mogen we ons verwachten aan een immens personeelsverloop. Vier op de tien werknemers zeggen nu al binnen de twee jaar van job te willen veranderen. Een kwart is niet bereid zich nog jaren aan zijn huidige werkgever te binden. De redenen daarvoor zijn divers: we voelen ons niet betrokken bij de organisatie waar we werken (34 procent), we kunnen onze ambities niet waarmaken (38 procent) of we voelen er ons niet meer thuis (25 procent).

Staat ons na de crisis een nieuwe war for talent te wachten? "Dat risico bestaat, al is het altijd zo geweest dat 20 tot 25 procent van de werknemers de jobmarkt afspeurt naar nieuwe opportuniteiten", zegt Edgard Meuleman van SD Worx.

>

>