Sollicitanten: vogels voor de kat?
Foto: Jobat.be (rp)
Een nieuwe job zoeken, kan frustrerend zijn. Zeker als je het gevoel hebt dat de werkgever er tijdens de sollicitatieprocedure de kantjes af loopt. Toch hoef je niet alles lijdzaam te ondergaan. Er bestaat zelfs een heuse cao die jouw rechten en de plichten van de werkgever afbakent. Maar ben je daar ook wat mee?

"Als sollicitant voel je je soms zó machteloos", zegt Mark De Quidt. En hij kan het weten. Mark solliciteerde onlangs via een selectiebureau voor een job bij een overheids-vzw. "Ik solliciteerde per e-mail, zoals meer en meer werkgevers tegenwoordig vragen. Toen een reactie uitbleef, belde ik het selectiebureau op. Daar hadden ze mijn mailtje niet zien binnenkomen. Bewijs dan maar eens dat je je cv en motivatiebrief wel hebt gestuurd. Mijn kansen op die job waren verkeken. De procedure liet zelfs niet toe dat ik nog in aanmerking zou komen."

Mark is geen alleenstaand geval. Een centraal meldpunt waar de sollicitant met zijn grieven terecht kan, bestaat echter niet. "Wij horen dikwijls van sollicitanten dat zij zich onheus behandeld voelen, zeker 50-plussers. Maar weinigen dienen een formele klacht in. 'Ik wil daar zelfs niet gaan werken', is de reactie vaak", vertelt Veerle Heirwegh, diensthoofd werklozen-werkzoekendenwerking van de liberale vakbond ACLVB.

>

>