Hoe omgaan met ruzie op kantoor?
Foto: Jobat.be
Ruzie op de werkvloer gaat soms ver. Van weggedraaide bureaus tot pure paranoïa. "En uiteindelijk willen we alleen maar een beetje respect", zegt stressconsulente Nicole Vandeweghe.

Te veel werk en te veel stress. Dat zijn volgens Nicole Vandeweghe de vaakst voorkomende oorzaken van ruzies op het werk. "Vooral sterke persoonlijkheden en medewerkers met uiteenlopende overtuigingen gaan met elkaar in de clinch. Daarom niet meteen fysiek."

De meeste kantoorruzies 'beperken' zich tot gescheld. "Verbaal geweld komt het meest voor", zegt Vandeweghe. "Helaas beseffen die collega's niet hoe kwetsend dat kan zijn. Vaak zit geruzie ook in de cultuur van een bedrijf ingebakken. Wie ervan uitgaat dat een bepaalde collega zo of zo is, past zijn gedrag daarop aan. Zo ontstaat er een paranoïde sfeer die elke samenwerking onmogelijk maakt."

Wat Vandeweghe nog het meest verbaast, is niet de volharding waarmee werknemers anderen pesten - 'ik heb al gezien dat collega's maandenlang genegeerd werden' - maar wel dat werknemers in zo'n situatie willen blijven werken, meestal omdat ze het geld nodig hebben. Toch is voorzichtigheid geboden. "Langdurige spanningen en stress kunnen tot gezondheidsproblemen leiden. Op tijd afstand nemen en de emoties laten afkoelen, is dan nodig om de spanning te verminderen", adviseert Vandeweghe.

>

>