Teambuilding in de sneeuw
Foto: rr

"In de bergen weet je op een week tijd wat je voor elkaar over hebt, in een bedrijf duurt zoiets soms één jaar tot anderhalf jaar." Wijsheid van de Nederlandse bergbeklimster Katja Staartjes, die eenentwintig Belgen en Nederlanders half juni aan de praktijk toetsten op de flanken van Mount Jarvis in Alaska.

 

Vier jaar geleden bedacht Wim Bosmans van Beyond Limits het concept van de ICT Expedition: laat verkopers en klanten van ICT-producten en -diensten samen een zware fysieke uitdaging aangaan, en stel hen zo in staat een betere band op te bouwen. Vanuit zijn eigen hobby koos hij het beklimmen van een berg om dat doel te bereiken.

Dit jaar was de ICT Expedition aan zijn vierde uitgave toe Doel: Mount Sanford in de Wrangell-Saint Elias bergketen in Alaska. Net geen 5.000 meter hoog, maar de beklimming kan wel bemoeilijkt worden door extreme weersomstandigheden. De deelnemers worden gewaarschuwd dat een temperatuur van -30 graden Celsius niet uit te sluiten is.

Geen -30 graden, wel +30

Indien deze recente expeditie één zaak duidelijk gemaakt heeft, dan is het wel dat je als deelnemer over heel wat flexibiliteit en geduld moet beschikken. Zo blijkt bij aankomst in Alaska dat de veel te warme lente in Alaska er voor zorgt dat we Mount Sanford niet kunnen beklimmen: de piloot die de expeditie naar de plek moet brengen waar het basiskamp opgeslagen moet worden, vindt het onverantwoord om te landen op 1700 meter hoogte: zijn vliegtuig zou vermoedelijk door de sneeuw zakken. Uit de mogelijke alternatieven wordt Mount Jarvis geselecteerd, met zijn 4.100 meter toch een stuk lager dan gepland.