Stageco: 'Wij bouwen het podium van U2'
Stageco aan het werk. Foto: Jobat.be

Het is hartje zomer en volop festivalseizoen. Dat betekent drukke tijden voor de podiumbouwers van Stageco. Maar festivalpodia zijn klein bier vergeleken met de indrukwekkende bühne waarop U2 deze maanden het beste van zichzelf geeft.

 

"Qua grootte overtreft dit alles wat er ooit gedaan is in onze branche. De overspanning meet zestig bij veertig meter, dat is enorm", vertelt ploegbaas Hendrik Verdeyen. Het podium van de '360° Tour' is het grootste ooit en wordt 'De Klauw' genoemd. Het is zo ontworpen dat het publiek van alle kanten ongehinderd het concert kan zien. Bovendien zit het volgestouwd met allerlei technische prototypes. Een onvervalst staaltje Belgisch pionierswerk dus.

'Drie identieke podia'

Ook het team dat het podium in elkaar bokst, is een geoliede machine. "De tijdsdruk is enorm. Het opbouwen moet op vier dagen gebeuren en er mag echt niets fout gaan. Er staan hier veertig vrachtwagens vol staal. Eén vrachtwagen met een lekke band die zes uur vertraging heeft, kan al serieuze problemen opleveren."

Omdat het afbreken ook twee dagen duurt, zijn er voortdurend drie identieke podia de baan op: één dat onderweg is, één dat wordt opgebouwd en één waarop er wordt opgetreden. Zo kan U2 elke dag een show geven op een andere locatie.

>
>