Het systeem van de dienstencheques, waarmee gezinnen huishoudhulp kunnen betalen, levert de Belgische overheid meer op dan uit eerdere studies was gebleken.

Dat staat in een studie van consultant PricewaterhouseCoopers (PwC), in opdracht van de werkgeversfederatie Federgon, die ook de dienstenchequebedrijven vertegenwoordigt.

Volgens PwC ligt het globale terugverdieneffect van de dienstencheques op 55,89 procent. Voor elke 100 euro aan uitgaven (via de RVA en de fiscus) vloeit er dus net geen 56euro terug.

Een vroegere studie van Idea Consult, in opdracht van de federale overheidsdienst Werk, schatte het terugverdieneffect op 39,7 procent. Waar Idea Consult voor 2009 op een kostprijs van 1,2 miljard euro rekent, met nadien een terugbetaaleffect van 481,4 miljoen euro (minder werkloosheidsvergoedingen en meer sociale bijdragen), rekent PwC op een bijkomend indirect terugbetaaleffect van 196,2 miljoen euro, bijvoorbeeld via hogere btw-inkomsten.

Federgon gaat met de studie in tegen de stelling dat het zwaar gesubsidieerde systeem financieel onhoudbaar is en pleit ervoor om geen grote (budgettaire) hervormingen aan de dienstencheques door te voeren.