De drie financieel zwakste eurolanden –Portugal, Ierland en Griekenland– werkten gisteren aan hun herstel. Zo duwden ze ook de aandelenmarkten hoger.

Van onze medewerker

De positieve dag begon met een impuls vanuit Portugal, dat met succes nieuwe obligaties plaatste, en eindigde met Ierland, dat aankondigde dat het de genationaliseerde probleembank Anglo Irish in twee zal hakken. Tussenin kondigde de National Bank of Greece (niet te verwarren met de Griekse Nationale Bank) aan het kapitaal te versterken met 2,8 miljard euro.

Dat bedrag is niets vergeleken met de 22miljard euro die de Ierse overheid al in Anglo Irish moest pompen, goed voor liefst 20% van het Ierse bbp. Door de enorme omvang van de bankverliezen, vergeleken met de kleine economie van Ierland, is het land op de obligatiemarkten een van de zwakke broertjes.

Gisteren lagen geruchten over die Anglo Irish bank mee aan de basis van de opflakkerende onzekerheid, waardoor de beurzen in het rood gingen en de rente op de obligaties van de zwakke broertjes verder opliep.

De beslissing om Anglo Irish in twee te hakken, in een gezond deel en een deel met de zwakke activa, vond goedkeuring bij de beleggers zowel in de Europa als in de Verenigde Staten.

De rente op Ierse staatsobligaties op tien jaar zakte na de bekendmaking, maar staat met 5,89% nog op een hoog niveau. De rente op vergelijkbaar papier in Portugal bleef stabiel op 5,71%. De Griekse rente dikte nog wat aan met 16basispunten (0,16%) tot 11,68%.

Ondertussen valt al wat langer de goede prestatie op van Spaanse staatsobligaties. Die kwamen met de nieuwe onrust dinsdag niet onder druk en de rente blijft er met 4,01% ook een heel stuk onder het niveau van de drie probleemlanden hierboven.

Blijkbaar geloven de markten wel dat Spanje minder problematisch is dan het acroniem PIGS, met deS van Spanje, doet geloven. Dat is goed nieuws voor de eurozone, want Spanje is een groot land, terwijl Portugal, Ierland en Griekenland kleine garnalen zijn.

Ook de onrust over de nieuwe BaselIII-normen –nieuwe regels voor de banken– werd gisteren gesust door zowel de vicegouverneur als de gouverneur van de Bundesbank. Volgens deze heren is er een compromis binnen handbereik dat vooral ook voldoende tijd zal laten aan de banken om zich aan de strengere regels (voor de kapitaalvereisten) aan te passen.

Er kwam ook nieuws van Canada, dat de rente met een kwartprocent verhoogde tot 1%. De beweging was verwacht, maar het toont vooral aan dat de extreme monetaire stimulans niet langer overal geldt en vooral niet voor de eeuwigheid is.