Hoe kunnen de autoriteiten in de Benelux het vertrouwen van de markt in Fortis terugwinnen? Plan A is een overname. Maar het kan ook een gedeeltelijke ontmanteling worden. Een kapitaalinjectie door Benelux-investeerders en een nationalisatie liggen moeilijker.

Banken

Van onze redacteurDe Belgische financiële wereld houdt dit weekeinde zijn adem in. Spoedberaad op het allerhoogste niveau zal beslissen over de toekomst van Fortis, de grootste bank van België en de grootste privé-werkgever van het land. Door de aanhoudende geruchten over liquiditeitsproblemen en de daaruit volgende speculatiegolf staat het water Fortis aan de lippen.

Of zoals een bankier het uitdrukte: 'Het glas van Fortis is overvol, er mag geen druppel meer bijkomen. Maatregelen dringen zich op. Je kan natuurlijk hopen dat het stopt met regenen en het waterniveau zal zakken. Maar dat is zeer gevaarlijk.'

De kans is dan ook levensgroot dat de autoriteiten dit weekeinde al ingrijpende maatregelen zullen nemen om het vertrouwen in Fortis te herstellen. En dit zowel om te vermijden dat klanten onnodig hun geld weghalen of erger nog, dat banken hun kredietlijnen opzeggen en er daadwerkelijk liquiditeitsproblemen ontstaan.

Maar wat kunnen de autoriteiten op zo'n korte termijn beslissen? Aangezien de regering de situatie van 'uur tot uur' nauwgezet opvolgt en er dit weekeinde nog allerlei ontwikkelingen kunnen zijn, is de afloop nog hoogst onzeker. Volgens goedgeplaatste bronnen liggen er dan ook nog meerdere opties op tafel.Plan A is een volledigeovername door een kapitaalkrachtige bank, zodat zowel de twijfels over de solvabiliteit als de liquiditeit verdwijnen. En dan kom je automatisch terecht bij de weinige Europese banken die de kredietcrisis goed hebben doorstaan.

Meerdere banken worden genoemd. De meeste geciteerde namen gisteren waren BNP Paribas, dat eerder al dicht bij een fusie stond met Fortis, en ING, dat al langer op een groter marktaandeel in België aast. Maar ook Santander, en HSBC zouden gecontacteerd zijn. Andere mogelijke namen zijn Deutsche Bank, Crédit Agricole en Rabobank. Société Générale en KBC lijken onwaarschijnlijk, maar zijn niet helemaal uit te sluiten.

Het is echter de vraag of zij zullen toehappen en of het technisch haalbaar is. Want volgens sommigen is er geen kant-en-klaar pakket referentieaandelen beschikbaar om overgenomen te worden en voor een kapitaalverhoging moet een BAV worden georganiseerd. Bovendien zijn er nog veel onduidelijkheden.Plan B is een gedeeltelijke ontmanteling van Fortis. De verkoop van activa zoals de Turkse bankdochter of de Chinese verzekeringsactiviteiten is geen echte oplossing voor het dreigende liquiditeitsprobleem. Fortis heeft nu geld nodig en niet binnen drie maanden. Bovendien brengen deze activa te weinig geld op.

Daarom wordt er gedacht aan een meer drastische oplossing, zoals de verkoop van ABN Amro. Bijvoorbeeld aan ING of Rabobank, maar dan is de toestemming van Europa nodig. Een ander optie isde verkoop van de volledige bankactiviteiten aan een Franse bank. Maar ook de verzekeringstak van Fortis kan losgeknipt en verkocht worden. Mogelijke kopers zijn Generali, Allianz en Axa.Plan C is een kapitaalinjectie van minstens 5 miljard euro, genre Warren Buffett. De voorkeur daarbij zou gaan naar een of meerdere investeerders uit de Benelux, al is ook een staatsfonds mogelijk. Maar de vraag is of zo'n grote som snel gevonden kan worden. Bovendien is het toegestaan kapitaal bijna uitgeput en is er geen tijd om groen licht te vragen aan de aandeelhouders.Plan D is een nationalisatie van Fortis, waarna een gecontroleerde uitverkoop volgt. Maar Fortis is een binationaal bedrijf en heeft de overheid genoeg geld in kas?Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in