De vijf favoriete aandelen van Paul D'Hoore
Paul D'Hoore Foto: bdw
De beurs gedraagt zich altijd als een prima voorspeller, meent Paul D'Hoore, uitgever van de wekelijkse beursbrief Beurssucces. In de zomer van 2011 kelderden de koersen. Het bleek de aankondiging van een recessie. De voorbije drie maanden stegen de beurskoersen fors. Want in de verte lonkt al een (gematigd) economisch herstel.

In mijn top-vijf zitten twee bedrijven waarmee je inspeelt op dat economisch herstel: USG People en Bekaert. De drie andere bedrijven, Econocom, Barco en Sipef, hebben sowieso goede vooruitzichten voor de komende jaren.

USG People

De Nederlandse uitzendgroep USG People sloot het vorige boekjaar af met een verlies van 40 miljoen euro. Het gaat wel om een boekhoudkundig verlies. USG People moest 19 miljoen euro afboeken op zijn activiteiten in Spanje en nam ook eenmalige maatregelen om de vaste kosten te verlagen met 50 miljoen euro per jaar. ‘Onderliggend’ was er 25,5 miljoen euro winst.

Het aandeel noteert onder zijn boekwaarde (8,86 euro per aandeel). Uitzendbedrijven zijn ondernemingen die als eersten profiteren van het economisch herstel. USG People is ook al jaren een gedoodverfde overnameprooi. Slimme overnemers wachten niet op een nieuwe hoogconjunctuur om een bod te doen. Het is geen toeval dat koerierdienst UPS net nú zijn bod lanceert op TNT Express.

Bekaert

Het West-Vlaamse staaldraadbedrijf is helemaal uit de gratie van de beleggers. Mooi. Zo kan het aandeel eindelijk weer gekocht worden onder zijn boekwaarde (28,24 euro per aandeel). De vorige keer was dat mogelijk in de recessie van eind 2008 en begin 2009. De volgende jaren was Bekaert hét steraandeel.

Die sterrenstatus komt niet meteen terug. In de eerste jaarhelft moeten eerst nog de kosten voor het ontslag van 609 werknemers in België en de fabriekssluitingen elders verrekend worden in de resultaten. En het paradepaardje van 2010, zaagdraad, is door de concurrentie naar de slachtbank gedreven. Haast om te kopen, is nog niet geboden. Maar als de winst weer aantrekt, ben je als belegger al(weer) te laat!

Econocom

Econocom is de grootste Europese dienstengroep in het beheer van informatie- en telecominfrastructuur voor ondernemingen. In oktober 2010 heeft Econocom in Frankrijk sectorgenoot ECS overgenomen. Econocom moest daarvoor 170 miljoen euro lenen. Na vijftien maanden heeft Econocom die schulden al volledig kunnen aflossen. Het bedrijf kijkt voortdurend uit naar nieuwe interessante overnamemogelijkheden.

Voor 2012 verwacht Econocom een nettowinst per aandeel “die 2 euro benadert”. De (prospectieve) koers/winst-verhouding (K/W) bedraagt dus 8,5. Dat is goedkoop.
Econocom koopt op grote schaal eigen aandelen in. De meest recente aankoopkoersen lagen tussen 14,47 en 15,66 euro. Die aankopen van Econocom zelf, leggen dus een bodem onder de beurskoers.

Econocom heeft een converteerbare obligatielening uitstaan. Die loopt tot 1 juni 2016. De conversieprijs bedraagt 21 euro. De beurskoers zou tegen die tijd dus hoger moeten staan.

Barco

De West-Vlaamse beeldvormingsgroep heeft de wind in de zeilen. Wereldwijd zijn bioscopen digitale projectoren aan het installeren. Daarmee zijn ze nog verscheidene jaren zoet.

Barco boekte vorig jaar 6,32 euro nettowinst per aandeel. De koers/winst-verhouding bedraagt 7,18. Dat is zondermeer goedkoop voor een bedrijf dat zeker nog enkele jaren de vruchten kan plukken van zijn investeringen.

Van die 6,32 euro winst, keert Barco maar 1,10 euro uit in de vorm van een dividend. Netto ontvang je dus 0,825 euro per aandeel. Dat geeft een vrij mager dividendrendement van 1,82 % netto. Maar het biedt wel perspectief voor forse dividendstijgingen de komende jaren.

Sipef

De Antwerpse plantagegroep Sipef heeft palmolie- en rubberplantages in Azië en Afrika. De groep verbouwt in mindere mate ook thee en bananen. De winst van Sipef hangt af van een goede oogst en van een goede prijs voor zijn producten. Er kan al eens een slecht jaar tussen zitten. Maar op lange termijn moeten op deze planeet almaar meer mensen gevoed worden…

De boekwaarde van Sipef bedraagt nu 35,30 euro per aandeel. De kans dat je Sipef ooit nog onder zijn boekwaarde kan kopen, is miniem. De koers/winst-verhouding bedraagt 8,39. Dat is een faire waarde voor Sipef.

Sipef betaalt een kwart van zijn winst uit in de vorm van een dividend. Dat bedraagt 1,70 euro bruto, wat neerkomt op 1,275 euro netto. Dat is een dividendrendement van 1,92 % netto. Sipef zou zeker royalere dividenden kunnen betalen, maar reserveert het grootste deel van zijn winst voor uitbreidingen en nieuwe aanplantingen.
Paul D'Hoore is uitgever van de wekelijkse beursbrief 'B€ur$$ucc€$'