Bel-20 gaat weer door 2000 punten
Na een koopadvies maandag, konden de dinsdag bekendgemaakte en beter dan verwachte resultaten van zakenbank Goldman Sachs het aandeel niet meer hoger sturen. De koers verdubbelde dit jaar al. Voor de toplui van de zakenbank een gedroomde periode om hun (gekregen) aandelen te verkopen.

Volgens de Financial Times verkochten ze tussen september en april voor liefst 700 miljoen dollar aandelen Goldman Sachs. Alle oproepen en discussie over overdreven managmentvergoedingen ten spijt: de hebzucht van Wall Street is niet uit te roeien. En dat terwijl Goldman Sachs net zoals alle grote financiële instellingen rechtgehouden werd met overheidsgeld. Dat Goldman Sachs ondertussen de staatshulp terugbetaalde, doet weinig ter zake. Integendeel: de motivatie om snel terug te betalen is allicht vooral mede ingegeven door de vrees dat de overheid een grotere stem krijgt in het doen en laten van de bank, inclusief de verloning van de top.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten beginnen nu meer en meer bedrijven hun resultaten bekend te maken. Een echte richting is daar nog niet uit op te maken. Naast de hoge winsten bij Golman Sachs, presteerde Johnson & Johnson volgens verwachtingen terwijl serverfabrikant Sun Microsystems ( overgenomen door Oracle) een winstwaarschuwing gaf.

Deze week komen in de VS nog veel grote bedrijven met resultaten. Vooral vrijdag is een topdag met resultaten van Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley en General Electric.

In Europa ligt het zwaartepunt op donderdag met Nokia, Electrolux en Novartis.

In Brussel is het nog wat langer wachten, maar ondertussen publiceerde Arseus (+4,4%) wel sterke omzetcijfers. De leverancier van medisch materiaal kon de omzet met 10,6% doen toenemen (6,9% zonder overnames), wat bewijst dat het bedrijf geen last heeft van de economische recessie.

De Bel-20 won 1,6 procent en sloot af op 2.025,71 punten. Zo overschreed de index voor de zoveelste keer de 2000 punten grens dankzij onder meer KBC (+5,1% ) en Dexia (+3,4%).