Fluxys noemt het argument van de Creg om het gastransporttarief te verlagen vals.

ENERGIE

De ceo van Fluxys, Sophie Dutordoir, neemt het niet dat de energieregulator de indruk heeft gewekt dat de gasverbruiker de voorbije jaren is gerold door haar bedrijf. Fluxys, de eigenaar en uitbater van het Belgische gasnetwerk, bestempelt de aanpak van de Creg als 'tendentieus' en 'kwaadaardig'.

De Belgische energieregulator kondigde eind vorige week aan dat hij het tarief voor gastransport in ons land met 17procent verlaagt.

Voor een gezin met een gemiddeld gasverbruik komt dat jaarlijks neer op een besparing van 20euro. De vergoeding voor het vervoer van aardgas via het netwerk van Fluxys was tot nog toe goed voor circa 8procent van de gasprijs die de consument aangerekend krijgt.

De energieregulator argumenteerde eind vorige week dat hij een einde gemaakt had aan de praktijk om een rist kosten voor de doorvoer van aardgas niet aan te rekenen aan het gasconcern maar wel aan de gasverbruikers.

Fluxys vindt die voorstelling van zaken onaanvaardbaar. Het stelt dat het zelf al in november vorig jaar een tariefvoorstel had ingediend dat een prijsdaling met 15procent inhield.

Dat het transporttarief daalt, heeft volgens Fluxys alles te maken met zijn engagement om de komende vier jaar via een betere productiviteit 25miljoen euro te besparen. Verder wijst het op de manier waarop de uitbatingskosten van nog aan te leggen gasdoorvoerleidingen worden verdeeld.

Door de uitbreiding van de capaciteit kan de kostentoewijzing worden herschikt, liet Fluxys zes maanden geleden al aan de Creg weten. (pse)