In Europa zou de Duitse locomotief in betere doen kunnen zijn dan de jongste dagen werd gedacht en in de VS blijft de rente nog een hele tijd extreem laag.

Na de tegenvallende cijfers van vorige week, kregen de Europese beleggers een onverwachte stijging van de Ifo-index op hun bord. Een duidelijke aanwijzing dat de Duitse economie weerstand biedt en misschien toch wel de recessie in de eurozone tot een minimale rimpeling kan beperken.

En Duitsland zorgde voor nog positief nieuws. Bondskanselier Angela Merkel liet gisteren haar verzet varen tegen het verhogen van de middelen voor de Europees noodfondsen. Die zouden nu kunnen klimmen tot 700 miljoen euro, een bedrag dat de beleggers als muziek in de oren klonk.

In de Verenigde Staten trokken de beleggers zich op aan de woorden van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Voor hem is de aanzienlijke verbetering van de arbeidsmarkt en het economisch herstel in de VS geen reden om het beleid van extreem goedkoop geld vaarwel te zeggen.

Redenen genoeg voor beleggers langs beide kanten van de oceaan om tevreden te zijn.

Per saldo klom de Europese Stoxx600-index, die afgelopen week 2,5 procent moest prijsgeven, opnieuw 1procent hoger. Sinds begin dit jaar boekte de index al 9,7 procent winst, waarmee hij weer op het spoor zit voor het beste kwartaal sinds september 2009. Die beste prestatie is wel relatief, want in het tweede en het derde kwartaal van 2009 ging de Stoxx600 respectievelijk 20,2 en 17,8 procent hoger. Bovendien liet de index in het laatste kwartaal van vorig jaar, met een verlies van 17,1 procent, de slechtste prestatie optekenen in drie jaar.

Op Wall Street stond de Dow Jones-index kort na de middag ruim 1procent hoger. De S&P500 liet eenzelfde winst optekenen en stond daarmee op een haartje van zijn hoogste peil sinds mei 2008. De technologie-index Nasdaq, die de voorbije zes weken systematisch hoger afsloot, stond toen al anderhalf procent in het groen. Brussel liep in de Europese pas met een winst van 1,04 procent voor de Bel20. KBC was goed op dreef met een winst van 2,98 procent. Ook in de financiële sector ging verzekeraar Ageas 0,94 procent hoger. Bij de industriële waarden boekte staaldraadgroep Bekaert 0,61 procent winst. Chemiebedrijf Solvay dikte 1,51 procent aan en Umicore vlagde 2,10 procent hoger af. Zinkspecialist Nyrstar zakte dan weer 0,45 procent weg.