Vandaag wordt duidelijk of Carlsberg en Heineken officieel bieden op Scottish& Newcastle.

brouwerijen

Het Britse Takeover Panel heeft de Nederlanders en Denen tot vanmiddag twaalf uur gegeven om formeel hun bod uit te brengen op de Britse brouwer. Maar volgens de Britse zakenkrant Financial Times was het gisteren nog lang niet zeker dat dat ook effectief zou gebeuren. Tijdens het boekenonderzoek zou het consortium geen duidelijke kijk gekregen hebben op de manier waarop de winst van Scottish& Newcastle verdeeld is over de verschillende landen.

Dat is nochtans niet onbelangrijk, want de twee zullen de Britse brouwer na de overname in stukken snijden en onder elkaar verdelen. Zo krijgt Heineken onder meer de activiteiten in Groot-Brittannië, Finland, Portugal en het Belgische Alken-Maes. Carlsberg zou de hand kunnen leggen op onder meer de ontbrekende helft in de Russische joint venture BBH, Frankrijk en Griekenland.

Vooral de verdeling van de winst van het merk Kronenbourg zou voor problemen zorgen. Dat merk is de marktleider in Frankrijk, maar het bekleedt ook een prominente positie in Groot-Brittannië.

De bedrijven laten voorlopig niet in hun kaarten kijken. 'Alles is mogelijk tot morgenmiddag', liet Jens Peter Skaarup, de woordvoerder van Carlsberg, gisteren weten.

De Financial Times suggereerde ook dat Carlsberg in het huidige beursklimaat problemen zou hebben om de financiering rond te krijgen. 'De financiering is rond', zo reageerde Skaarup op dat bericht.

De twee hebben samen 800 pence per aandeel, of 7,8miljard pond veil voor de Britse brouwer. 'Een onweerstaanbaar bod', liet grootaandeelhouder Scottish Widows al weten.

Het is bovendien nog altijd niet uitgesloten dat er kapers op de kust zijn. Eerder circuleerden al geruchten dat Asahi, Kirin, InBev en Anheuser-Busch ook wel eens interesse zouden kunnen hebben in de Britse brouwer.

Algemeen wordt verwacht dat de overname van Scottish& Newcastle de consolidatie in de biersector een nieuwe impuls zal geven.

Zo wordt InBev met de regelmaat van de klok gekoppeld aan Anheuser-Busch, de nummer één in de Verenigde Staten. (cv)