SEC en AFM beginnen een onderzoek naar handel met voorkennis tijdens de overnamestrijd.

banken

De Amerikaanse beurswaakhond SEC en zijn Nederlandse tegenhanger AFM zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke handel met voorkennis tijdens de overnamestrijd om de Nederlandse grootbank ABN Amro.

Het Financieele Dagblad meldde gisteren dat het onderzoek van de SEC zich toespitst op het begin van het overnameproces. Op 19maart boekte het aandeel ABN Amro een tussentijdse koerswinst van ruim 9procent door geruchten dat Barclays een bod zou willen doen. In aanloop naar het bod door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander, vrijdag 13april nabeurs, gebeurde hetzelfde.

Ook Fortis heeft een informatieverzoek ontvangen van de Amerikaanse beurstoezichthouder. Een woordvoerder van Fortis onderstreept echter dat het een routineonderzoek betreft, gebaseerd op de omvang van de transactie, en dat de SEC het zelf ook zo noemt. Het is immers niet ongebruikelijk dat de Amerikaanse beurswaakhond bij grote deals routinecontroles uitvoert.

Zolang het onderzoek loopt, eisen de toezichthouders dat alle documenten bewaard worden die met de overname te maken hebben. Het personeel moet zelfs agenda's, gegevens over telefoonverkeer en losse briefjes met aantekeningen verzamelen. Werknemers moeten zelfs actief op zoek gaan naar dat soort documenten. De SEC wil ook de namen kennen van iedereen die voorkennis had van de officiële mededelingen in de overnamestrijd. (nta)

www.standaard.biz/Fortis