Goudlokje is verdwenen
Joseph Stiglitz.epa
Foto: © LAURENT GILLIERON
Terwijl het vorig jaar nog optimisme troef was, klinken er vandaag sombere geluiden in Davos.

conjunctuur

van onze redactriceDe economie zou fors blijven groeien en de inflatie zou onder controle blijven. Dat was in januari 2007, op de jaarvergadering van het World Economic Forum (WEF) in Davos, zowat de consensus onder de economen.

Geen spoor meer van dat 'Goudlokje-scenario' dit jaar. De vergadering ging officieel van start een dag nadat de Amerikaanse Federal Reserve in één klap de rente met driekwart procentpunt verlaagd had om een Amerikaanse recessie te voorkomen. Maar slaagt ze daarin? En indien niet, hoe zwaar wordt de recessie dan en wat zullen de gevolgen zijn voor de rest van de wereld? Die vragen waren gisteren hét gespreksonderwerp in Davos.

Nouriel Roubini, de voorzitter van het in New York gevestigde Roubini Global Economics, was de enige die zich vorig jaar al pessimistisch durfde te tonen over de Amerikaanse economie. De ingreep van de Federal Reserve komt volgens hem te laat om een recessie te voorkomen, de renteverlaging zal er de terugval alleen maar milderen.

Stephen S.Roach, de voorzitter van de zakenbank Morgan Stanley in Azië, stemde dit jaar wel in met de visie van Roubini, en was zelfs nog kritischer voor de Federal Reserve. 'Door de rente te verlagen als reactie op de terugval op de aandelenmarkten, geeft de Fed het signaal dat ze het als haar eerste taak beschouwt om de beurs te verdedigen, niet om de reële economie te managen', zei hij. De centrale bank beperkt zich ertoe om de boel schoon te maken wanneer de zeepbel gebarsten is, maar ze onderneemt niets om zeepbellen te voorkomen.

Ook professor Joseph Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs economie won, toonde zich kritisch voor de centrale bankiers. 'Wat nu gebeurt, is het voorspelbare gevolg van slecht economisch beleid', zei hij in een debat. De stelling dat de centrale banken de controle verloren zijn, kreeg trouwens in een stemming de steun van 59procent van de aanwezigen.

Maar als Amerika niest, vat de rest van de wereld dan nog altijd kou? 'Misschien zal de wereld een beetje moeten sniffen, maar het wordt zeker geen longontsteking en misschien zelfs geen verkoudheid', poneerde Fred Bergsten van het Peterson Institute for International Economics. De groeilanden, met China en India op kop, zijn inmiddels goed voor de helft van de wereldeconomie, zei hij. Zelfs als in Europa en de VS de groei terugvalt tot 1 à 2procent en ook de groeilanden een procentpuntje verliezen, halen zij nog altijd een groei van zes tot zeven procent. Dat betekent dat de wereldeconomie nog altijd met bijna vier procent groeit, rekende hij voor. Dat is dus zeker geen recessie. 'En we zullen nu misschien voor het eerst een “omgekeerde koppeling, meemaken', waardoor de sterke groei in China en in India de terugval in de VS kan milderen.'

Dat een recessie in de VS gevolgen zal hebben voor de rest van de wereld, sluit overigens niemand uit. In dat verband rees ook de vraag waarom de Europese Centrale Bank haar rente nog altijd niet verlaagd heeft. 'Want', zei Stephen Roach, 'Europa zal echt geen vrijstelling krijgen van een economische vertraging.' Helaas was, in de drie debatten die we gisteren volgden, de Europese stem grotendeels afwezig. Alleen de Hongaarse premier, Ferenc Gyurcsany, zat mee op het podium.