KBC profiteert van de kredietcrisis om zijn positie in Frankrijk te versterken. De bankverzekeraar bereikte er een principeakkoord over de aankoop van de verzwakte vermogensbeheerder Richelieu.

banken

Richelieu Finance, met zetel in Parijs, had eind vorig jaar 4miljard euro onder beheer. Verschillende Franse media meldden enkele dagen geleden al dat Richelieu een koper zocht en daarover met verschillende banken gesprekken voerde.

De Franse vermogensbeheerder was namelijk in problemen gekomen door de voorthollende kredietcrisis en de daaropvolgende paniek op de beurzen. De recente koersdalingen op de Europese aandelenmarkten zetten de fondsen van Richelieu onder zware druk - het sterfonds Richelieu Special verloor dit jaar al 25procent van zijn waarde - waardoor de vermogensbeheerder het moeilijk kreeg om klanten die wilden uitstappen, terug te betalen.

'Voor de cliënten die ons vertrouwen hebben geschonken en in onze fondsen hebben belegd, betekent deze transactie een garantie voor de toekomst', reageerde voorzitter Gérard Augustin-Normand, die de vermogensbeheerder in 1985 oprichtte. 'Het zal bovendien de bezorgdheid over de liquiditeit in onze fondsen wegnemen.'

Volgens een analist die tot 2001 voor het Franse Richelieu werkte, maakte Augustin-Normand de fout om te grote belangen te nemen in bepaalde bedrijven. Iets waarin de stichter zelf overigens geen graten in ziet.

Volgens gegevens van het persbureau Bloomberg had de vermogensbeheerder begin dit jaar een belang van 19% in het hotelbedrijf Club Méditerranée en 16% in de supermarktketen Guyenne & Gascogne en in het Zwitserse reisbureau Kuoni Reisen Holding. In België heeft Richelieu een belang van 7% in Recticel.

KBC gaat zijn dochter KBL France nu samensmelten met Richelieu Finance, dat honderd mensen in dienst heeft, en onder de naam Richelieu haar activiteiten verder ontwikkelen. Want Richelieu is in Parijs en omgeving een sterke merknaam. 'Onze groep wil in Frankrijk een kritische massa te verwerven die strookt met onze Europese ambities op de markt van private banking', aldus Etienne Verwilghen, de topman van KBC-dochter KBL European Private Bankers. Die beheert ongeveer 50miljard euro en is verspreid over acht landen.

Hoeveel de overname kost, wil men bij KBC niet zeggen. Want de transactie is nog niet rond en moet nog onderworpen worden aan 'de gebruikelijke onderzoeken en reglementaire goedkeuringen'. (nta)

www.standaard.biz/kbc