Morgan Stanley zegt 'kopen'
Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) bewees gisteren nogmaals dat die instelling erg verschilt van haar Amerikaanse tegenhanger, de Fed, maar met hun laatste optreden hebben de centrale banken gemeen dat ze de financiële markten hebben verrast. Al geldt dat vooral voor de regio waar ze geen mandaat voor hebben: de Fed verraste vooral de Europeanen met de forse renteverlaging op dinsdag en Trichet deed met zijn havik-inflatiepraatje vooral de wenkbrauwen fronsen in de Angelsaksische wereld.

Maar al bij al zijn hun respectievelijke acties perfect logisch: de rente is nu eenmaal extreem belangrijk in een land dat op krediet leeft. En opletten voor inflatie in Europa is geen overbodige luxe, als je weet hoe krap de arbeidsmarkt hier is.

Voor de negatieve reacties op de beurzen heeft het geen zin om de centrale bankiers aan de schandpaal te nagelen, want de reden voor de koersdalingen zijn vooral de grote onzekerheid en de angst onder de beleggers. Het is nog niet zeker of de doemscenario's werkelijkheid zullen worden en het is goed mogelijk dat de koersen voor een aantal aandelen al overdreven laag zijn gevallen.

Morgan Stanley vindt in elk geval dat de Europese beurzen met meer dan 20% al ruim voldoende zijn teruggevallen sinds de top. Enkele maanden geleden adviseerden de strategen van de Amerikaanse bank terecht om Europese aandelen te onderwegen. Gisteren veranderden ze het geweer weer van schouder. Ze verlagen de posities in cash en obligaties en kopen daarmee extra aandelen. Ook defensieve aandelen zoals de nutssector gaan de deur uit, wegens te duur.

Strateeg Teun Draaisma geeft drie redenen voor de ommezwaai. 1.Alle indicatoren over het sentiment bij beleggers is extreem negatief. Bijna altijd is dat een voorbode voor een herstel. 2.De waarderingen van de aandelen staan op recessieniveau. Op basis van de jongste 12maanden noteren de Europese aandelen tegen 11,2 keer de winst. Dat wil zeggen dat de winsten in 2008 met 24% mogen terugvallen om het langetermijngemiddelde van 14,5 te bereiken. 3.Sinds begin de jaren zeventig heeft de Fed 15 keer de rente met 75 basispunten verlaagd. In de daaropvolgende zes maanden stegen de aandelen gemiddeld met 10,3%. Of, zoals een klant van het beurshuis het uitdrukte: als de autoriteiten (de Fed) panieken, komen de markten tot rust.