Apple had nog nooit zo'n goed kwartaal. Toch kreeg het aandeel van het bedrijf een flinke pandoering.

technologie

Van onze redacteurIn zijn eerste fiscaal kwartaal, dat eindigde in december, slaagde Apple erin een omzet te realiseren van 9,6 miljard dollar, zowat 1,5 miljard dollar meer dan het jaar voordien. Tegelijk klom de nettowinst van 1 miljard dollar naar 1,58 miljard dollar ofwel 1,76 dollar per aandeel.

Volgens Apple werden er in de laatste drie maanden van 2007 ongeveer 2,3 miljoen Macintosh computers verkocht, een toename van 44 procent tegenover hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. Er gingen ook 22,1 miljoen iPods over de toonbank. Dat zijn er vijf procent meer en goed voor 17 procent meer omzet. Van de in juni 2007 gelanceerde iPhone werden 2,3 miljoen exemplaren verkocht.

'Onze Mac-business staat roodgloeiend', zei coo Tim Cook van Apple. Volgens hem lag de verkoop van computers hoger dan Apple zelf had verwacht. Het bedrijf heeft nu voor drie weken Mac-computers in voorraad, minder dan de vier tot vijf weken waar het eerst van uitging. De verkoopgroei bij de Mac lag vijfmaal hoger dan op de algemene pc-markt.

Ondanks de stortvloed aan goed nieuws ging het aandeel Apple flink onderuit. Na enkele uren handel in New York was het aandeel onder de 127 dollar gezakt, ruim 18 procent lager dan de slotkoers van de dag ervoor. Vooral de verwachtingen die Apple bekendmaakte voor het volgende kwartaal waren daar debet aan. Volgens het bedrijf zou de verkoop in de volgende drie maanden aftikken op 6,8 miljard dollar. De winst zou daarbij zo'n 94 dollarcent per aandeel bedragen. De analisten op Wall Street hadden op een winst van 1,11 dollar per aandeel gehoopt en op een omzet van 6,98 miljard.

'Apple heeft ons een sterk signaal gegeven dat, wat de consumenten betreft, er niet veel meer vraag uit de markt is, zodra het eindejaarsseizoen voorbij is', zegt de analist David Garrity van Dinosaur Securities.

Een ander pijnpunt was dat de verkoop van iPods 'slechts' vijf procent gestegen was. Tot nu toe lag dat cijfer altijd drie- tot viermaal hoger. 'We bereiken stilaan het punt waarop de markt gesatureerd is', aldus Garrity.

Apple zelf probeerde de brand te blussen. Volgens financieel directeur Peter Oppenheimer is de markt voor de iPod veel breder dan enkel die van de muziekspelers, daarbij verwijzend naar de video- en internetmogelijkheden van de nieuwe iPod Touch. 'We zijn niet van mening dat een omzetgroei zoals de onze karakteriserend is voor een gesatureerde markt.'

Andere analisten zijn veel milder voor Apple. Gene Munster van Piper Jaffray bijvoorbeeld noemde de koersval een uitstekende opportuniteit voor beleggers om hun positie in het bedrijf verder op te bouwen.