Auto

Premie wordt volgend jaar opslag bij OpelDe arbeiders van Opel in Antwerpen krijgen in maart een nettopremie van 250 euro en in juni nog een premie van 100 euro. Vanaf volgend jaar worden die omgezet in een loonsverhoging met één procent. Daarmee volgt Opel het voorbeeld van Ford in Genk en van de stoelenbouwer Johnson Controls in Geel. Dat kwamen bonden en directie gisteren overeen. General Motors zei ook nog dat het zal proberen om de driehonderd tijdelijken die nog bij de autofabrikant aan de slag zijn, aan een baan te helpen bij een van zijn toeleveranciers.

(belga)

Fiscaal

Fiscale regularisatie bracht 78 miljoen op

BRUSSEL De paarse regering hield aanvankelijk voor de begroting 2006 rekening met 400 miljoen euro aan inkomsten. Later stelde ze dat bij tot 250 miljoen. Maar zelfs die doelstelling werd lang niet gehaald. Minister van Financiën Didier Reynders zei gisteren in de kamercommissie Financiën dat de operatie sinds begin 2006 77,98 miljoen euro heeft opgebracht. (belga)

voeding

Quick breidt zich flink uit in Rusland

brussel Quick heeft plannen voor een honderdtal restaurants in Rusland. Dit trimester gaan de eerste vier open. De komende vijf jaar moeten dat er honderd worden. Quick zal daarvoor met het Russische conglomeraat Tashir een joint venture oprichten. Dat meldt Le Soir. Momenteel is alleen McDonald's aanwezig in Rusland. De Amerikaanse fastfoodketen opende in 1990 zijn eerste restaurant in Rusland. Quick wil ook uitbreiden naar Nieuw-Caledonië, Marokko, Algerije en het eiland La Réunion.

Industrie

Reynaers Aluminium neemt Alupol over

BRUSSEL Reynaers Aluminium, een producent van aluminiumsystemen in Duffel, neemt zijn Portugese sectorgenoot Alupol over. Zo versterkt het zijn positie als Europese marktleider. De overname past in het raam van de groeistrategie van het bedrijf.

Alupol, met zetel in Pombal, fabriceert een eigen gamma aluminiumtoepassingen voor de bouw (ramen en deuren) en is sinds 2007 de officiële distributeur van Reynaers in Portugal.

Reynaers Aluminium, opgericht in 1965 en actief in 27 landen, ziet de overname als een strategisch bruggenhoofd om een sterke aanwezigheid en marktpositie te ontwikkelen in Portugal en de Portugees sprekende gebieden.

Reynaers doet de overname met eigen middelen zonder externe financiering. Het overnamebedrag wordt niet openbaar gemaakt.

(belga)

Industrie

Arbeiders Tenneco keuren voorstel goed

SINT-TRUIDEN De arbeiders van de schokdemperproducent Tenneco Automotive in Sint-Truiden hebben woensdag het tweede voorstel van directie en vakbonden met 63 procent van de stemmen goedgekeurd. De arbeiders van de ochtendploeg hadden woensdagmorgen al het werk hervat. Met de goedkeuring van het ontwerpakkoord komt een einde aan de sociale onrust die gepaard ging met een staking van de middag- en nachtploeg op dinsdag. In het nieuwe ontwerpakkoord werd het bedrag van de resultaatsgebonden premie aanzienlijk opgetrokken. Bij Tenneco Automotive, het vroegere Monroe, werken in totaal ruim 1.200 mensen. (belga)