Brussels Airlines in Duitse handen
De paringsdans tussen Lufthansa en Brussels Airlines is al enkele maanden aan de gang.belga
Foto: © BENOIT DOPPAGNE
Door een kapitaalinjectie krijgt Lufthansa 45 procent van Brussels Airlines in handen. Op termijn staat een volledige overname op het programma.

luchtvaart

van onze redactriceLufthansa plant een kapitaalsverhoging van 65 miljoen euro in SNAirholding, de moedermaatschappij van Brussels Airlines. Daardoor krijgt de Duitse luchtvaartmaatschappij een belang van 45 procent in Brussels Airlines. Ze heeft ook een optie om binnen twee jaar de overige 55 procent te verwerven. De prijs van die aandelen zal afhangen van de toekomstige resultaten van Brussels Airlines.

De raden van bestuur van de twee maatschappijen en de mededingingsautoriteiten moeten wel nog hun fiat geven voor de operatie kan worden afgerond. Het is niet helemaal duidelijk waarom voor de formule van een kapitaalinjectie gekozen wordt. Brussels Airlines zou wel geld nodig hebben om expansieplannen in Afrika en de vernieuwing van de vloot te bekostigen.

De paringsdans tussen de twee maatschappijen is al enkele maanden aan de gang. Aanvankelijk werd bekend dat er gesprekken liepen over een commerciële samenwerking. Zo zou Brussels Airlines lid worden van Star Alliance. De commerciële coöperatie wordt nu bezegeld met een financiële samenwerking.

Een Belgisch-Duits samenwerkingsverband zou de twee luchtvaartmaatschappijen in hun complementariteit kunnen versterken. Brussels Airlines staat sterk in Afrika, terwijl de Duitse luchtvaartmaatschappij vooral in Noord- en Zuid-Amerika en Azië een grote speler is.

De laatste maanden kwam door de hoge kerosineprijzen een heuse consolidatiegolf op gang in de luchtvaartsector. Lufthansa legde vorig jaar al de hand op Swiss International Air Lines en liet vorige week aan de Oostenrijkse autoriteiten verstaan interesse te hebben voor Austrian Airlines dat volledig geprivatiseerd wordt. Lufthansa heeft bovendien al een belang van 30 procent in British Midland. Ook bij Iberia en British Airways lopen overnamegesprekken. Eerder fuseerden het Nederlandse KLM en Air France al en binnenkort slorpen ze het Belgische VLM Airlines op.