Fortis vindt twee miljard bij Chinees Ping An
Ping An pompte eind vorig jaar al 1,8 miljard euro in Fortis en koopt nu gedeeltelijk Fortis Investments.reuters
Foto: © STRINGER/CHINA
De twee miljard euro die Fortis straks hoopt binnen te halen, komt van de gedeeltelijke verkoop van zijn fondsenbeheerder Fortis Investments. De koper is de Chinese verzekeringsreus Ping An.

BANKEN

Van onze redacteursPascal Dendooven

Fortis heeft geld nodig om de solvabiliteit van de groep te versterken na de overname van ABN Amro en forse afboekingen op de kredietportefeuille. Afgelopen vrijdag zei de bank-verzekeraar dat hij exclusieve gesprekken voerde over een transactie die het kernkapitaal met twee miljard euro moet versterken, tot 22,3 miljard euro.

Volgens goedgeplaatste bronnen vindt Fortis de twee miljard euro via de gedeeltelijke verkoop van zijn fondsenbeheerder Fortis Investments aan het Chinese Ping An, met een belang van iets meer dan vier procent nu al de grootste aandeelhouder van Fortis.

De gedeeltelijke verkoop komt niet uit de lucht vallen. Fortis probeerde in 2005 al om een partner te vinden voor zijn fondsenbeheerder en nam daarvoor toen de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch in de arm. Maar die oefening draaide uiteindelijk op niets uit.

Vandaag is Fortis Investments echter een stuk aantrekkelijker, want over een kleine drie weken wordt de Fortis-dochter samengevoegd met de fondsendivisie van ABN Amro. Daardoor ontstaat een belangrijke Europese speler met 2.600 medewerkers en -belangrijker- de nieuwe combinatie heeft na de fusie 240 miljard euro onder beheer. En dat hoofdzakelijk voor rekening van rijke particulieren, pensioenfondsen en andere institutionele investeerders.

Met de gedeeltelijke verkoop aan Ping An -waarvoor naar verluidt alleen nog de handtekeningen ontbreken- slaat Fortis straks wellicht meerdere vliegen in één klap. De bank-verzekeraar versterkt niet alleen zijn kernkapitaal en haalt de banden met zijn belangrijkste aandeelhouder aan, de transactie past ook perfect in de groeistrategie van Fortis Investments. Want Fortis was al langer op zoek naar een partner die de groei van zijn fondsenbeheerder in Azië in een stroomversnelling kon brengen. En bij voorkeur een partner die niet zelf de hoofdrol opeist.

Richard Wohanka, de topman van Fortis Investments, zei eerder deze week nog dat Azië mogelijk al in 2010 Europa zou overtreffen als de nummer één inzake winst en aantal personeelsleden. Wat Wohanka toen niet uitsprak -maar er wellicht in stilte bij dacht- was dat de nakende alliantie met het Chinese Ping An daarbij van groot belang zou zijn.

Beide partijen zijn geen onbekenden voor elkaar. De Chinese verzekeringsreus Ping An pompte eind vorig jaar al 1,8 miljard euro in Fortis door een belang te nemen van 4,2%. De Chinezen kregen toen ook een zitje in de raad van bestuur. De voorwaarde is wel dat het belang van Ping An in Fortis gedurende drie jaar boven de 4% blijft. Daarnaast werd afgesproken dat Ping An toestemming nodig heeft van Fortis voor het uitbouwen van zijn belang boven de drempel van 5%.

Fortis is overigens al enkele weken bezig met zijn kernkapitaal volop te versterken. De groep haalde via een 'niet-verwaterende' kapitaaluitgifte 500 miljoen euro op en maakte onlangs nog bekend dat een joint venture met het Franse Vinci 500 miljoen euro extra zal opleveren.

De keuze voor een Chinese instap in dochter Fortis Investments -die vier keer zoveel geld zal vrijmaken- is de volgende logische stap. Ping An aast immers al langer op een kans om zijn bank- en vermogensbeheeractiviteiten uit te bouwen. Want die zijn vandaag slechts goed voor 10% van de inkomsten. Dat Ping An daarvoor nu Fortis uitkiest als partner, en niet HSBC -de Britse bank bezit al 17% van de Chinese verzekeraar- is opmerkelijk.

www.standaard.biz/fortisWist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in