Fietskledij op wetenschappelijke basis
Iljo Keisse en Kenny De Ketele reden in een uitrusting van Bio-Racer, net als de voltallige wielerploegen van België, Nederland en Colombia. belga
Foto: © BENOIT DOPPAGNE
Niet alleen Belgische sporters doen mee aan de Olympische Spelen, ook het bedrijfsleven is er goed vertegenwoordigd. Vandaag: Bio-Racer.

TEXTIEL

De Limburgse producent van fietskledij Bio-Racer kleedt de volledige olympische wielerploegen van België, Nederland en Colombia. Alle renners krijgen een uitrusting op maat waarin de nieuwste technologieën verwerkt zitten. Dat het bedrijf uit Tessenderlo de olympische wielerploegen mag kleden, is geen verrassing. 'We leveren al achttien jaar de uitrusting voor de Belgische nationale ploeg', zegt ceo en oprichter van Bio-Racer Raymond Vanstraelen. 'We hebben daarvoor zelfs de toestemming gekregen van Adidas dat normaal gezien onze sporters in Peking kleedt. Aan de olympische kledij is vier jaar wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. Zo is onder meer het zeemvel nieuw. Het vermindert de wrijving op het zadel en in het zeem zit een ventilatiestrook die zorgt voor afkoeling op het zitvlak en die het vocht afdrijft', zegt Vanstraelen.

'De pakken ondersteunen ook de spiergroepen zodat de renners onder extreme omstandigheden op een comfortabele manier de meest aërodynamische houding kunnen blijven aannemen. De baanwielrenners hebben een uitrusting die de spieren zo weinig mogelijk laat trillen', vult PR-manager Stijn Bamps aan.

Precies in die innoverende technologieën onderscheidt Bio-Racer zich van zijn concurrenten. Vanstraelen is in 1984 met Bio-Racer begonnen en was pionier in het opmeten van de juiste positie van de renners.

Intussen is zijn bedrijf geëvolueerd tot een kmo die aan tachtig mensen werk biedt. Zeventig procent van de uitrustingen wordt in Tessenderlo vervaardigd.

'Bij ons komen renners die al dan niet in clubverband jaarlijks meer dan 5.000 kilometer fietsen', zegt Vanstraelen. 'Daarnaast kleden we ook professionele renners. Volgend jaar leveren we de uitrusting van de Luxemburgse wielerploeg met Kim Kirchen en de broers Schleck.'

Bio-Racer heeft zo'n 1.000 uitrustingen op maat gemaakt voor de voltallige olympische selectie van België, Nederland en Colombia. De renners zijn daarvoor twee keer langs geweest in Tessenderlo om te passen. 'Het spreekt voor zich dat we hopen op medailles', zegt Stijn Bamps. 'Voor België zullen die moeten komen van mountainbikers Roel Paulissen en Sven Nijs. De Nederlanders hebben Theo Bos, zowat de snelste baanrenner van het moment, en niet te vergeten Marianne Vos bij de vrouwen', zegt Stijn Bamps. Vos heeft intussen goud gewonnen.

Dit is het laatste artikel in een reeks over Belgische bedrijven die actief zijn op de Olympische Spelen.

www.standaard.biz/bedrijveninpeking