Luchtvaart

Macquarie wil deel Brussels Airport kwijtDe Australische onderneming Macquarie Airports, die een rechtstreeks belang heeft van 62,1 procent in de luchthaven van Zaventem, wil 26 procent daarvan van de hand doen. De potentiële koper is het Macquarie European Infrastructure Fund 3 van dezelfde groep. (bloomberg)

Conjunctuur

Consumenten hebben wat meer vertrouwen

Na vier maanden van achteruitgang is het vertrouwen van de Belgische consument in de economie in augustus licht verbeterd. Dat blijkt uit de indicator van de Nationale Bank. Het consumentenvertrouwen kwam afgelopen maand uit op -11, tegen -13 in juli. Het is van juni vorig jaar geleden dat de index van het consumentenvertrouwen nog positief was. (belga)

Fors meer faillissementen in juli

In juli zijn in België 530 bedrijven failliet gegaan, een stijging van 35,2 procent tegen vorig jaar. Tijdens de voorbije drie maanden werden 2.074 faillissementen opgetekend, een stijging met 18,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. (belga)

Vertrouwen in wereldeconomie duikt

MUNCHEN Het vertrouwen in de wereldwijde economie is tijdens het huidige kwartaal tot het laagste peil in zeven jaar tijd gedaald, door de wereldwijde inflatievrees. Dat blijkt uit de barometer van het Duitse instituut Ifo die daalde van 81,4 in mei tot 73,4 punten nu, het laagste peil sinds oktober 2001. (bloomberg)

Chiquita definitief weg uit Antwerpen

Bananenproducent Chiquita trekt definitief weg uit Antwerpen. In een eerste fase van de herstructurering kregen de 124 personeelsleden meer uitleg bij de plannen. In een tweede fase wordt nu collectief ontslag vooropgezet voor 'alle personeelsleden die niet ingaan op het aanbod om mee de verhuizing naar Zwitserland te maken'. (belga)

Fiscaal

Notionele rente vooral voor grote bedrijven

De banksector en de coördinatiecentra profiteren het meest van de notionele intrestaftrek. Dat blijkt uit een studie van de fiscale administratie die De Tijd kon inkijken. Unizo pleit ervoor de maatregel beter bekend te maken. Het VBO wijst er dan weer op dat 40 procent van de kmo's gebruikmaakten van de maatregel, 'wat overeenkomt met de verwachtingen van Unizo'.

Auto

Bedrijfswagenpark wordt groener

De vergroening van het Belgische bedrijfswagenpark komt op gang. Maar het zal nog 3 tot 4 jaar duren vooraleer ze echt zichtbaar wordt. Dat blijkt uit een enquête van SD Worx. De voorbije drie jaar stuurde 40 procent van de bedrijven zijn beleid bij, vooral door de budgetten voor de werknemers aan te passen in functie van de CO2-uitstoot. (belga)

Sociaal

Belgen niet tevreden over werksfeer

37 procent van de Belgen is helemaal niet tevreden met de sfeer op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van StepStone. Slechts 20 procent van de Belgen is wel tevreden. Volgens StepStone zijn de Belgische resultaten gelijklopend met het Europees gemiddelde. (belga)

Energie

Thenergo genoteerd in Brussel en Parijs

Thenergo, een ontwikkelaar en operator van gedecentraliseerde duurzame energieprojecten, krijgt vanaf maandag een notering op Euronext Brussel en Parijs.