Techno tegen financien
Beter dan verwachte resultaten en vooruitzichten van techno-zwaargewicht Hewlett-Packard ondersteunden gisteren de beurzen, terwijl de financiële sector verder viel. Op Wall Street stuurden beleggers de door de overheid gereguleerde hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac weer meer dan 10% lager. De aandelen koersen nu op minder dan 10% van hun waarde van een jaar geleden, waardoor het almaar onwaarschijnlijker wordt dat ze zelf nog voldoende kapitaal kunnen ophalen. Daardoor zal de Amerikaanse overheid de redding op zich moeten nemen. Dat werd de jongste dagen nog uitgebreid door de financiële media in de verf gezet, maar het was voor veel waarnemers al langer een uitgemaakte zaak dat de belastingbetaler ervoor zou opdraaien.

Echt nieuws was het dus niet en dus kon techno-zwaargewicht HP de beurzen min of meer rechthouden. De winst van de computer- en printergigant klom in het jongste kwartaal met 11 procent tot 2 miljard dollar. Exclusief uitzonderlijke uitgaven hield HP 2,2 miljard dollar winst over uit 28 miljard dollar omzet. Het bedrijf werd wel geholpen door de zwakke dollar, maar de grote geografische spreiding is sowieso een troef. Ook de vooruitzichten zijn beter dan verwacht.

In Brussel kon de Bel-20 een klein verlies van 0,1 procent niet vermijden. Maar de index hield wel net stand boven de 3.000 punten. Crédit Suisse verlaagde zijn advies voor KBC (-2,9 procent tot 61,95 euro). Het koersdoel zakte zo maar even van 108 naar 73 euro. Bank Degroof heeft het ook niet zo voor KBC, 'wegens de waardering' en verkiest Dexia (+1,4%) en Fortis (-0,3%).

De detailhandel was de slechtst presterende sector op de Europese beurzen. Delhaize ontsnapte niet aan die trend. Het aandeel verloor 3,8 procent tot 41,08 euro. Ook Colruyt verloor 1,1 procent tot 181,70 euro.

Agfa-Gevaert klom 6 procent omhoog tot 5,53 euro bij een hoog handelsvolume.

Ackermans & van Haaren zakte 1 procent tot 66,34 euro en CFE won 1,6 procent tot 65,84 euro. Die twee hebben elk de helft van baggeraar DEME in handen, die gisteren een groot contract ondertekende. Option (-9,3 procent tot 3,11 euro) verloor al meteen een groot stuk van de sprong van 25% van dinsdag.