Grondstoffen nemen gas terug
Foto: © MH Michiel Hendryckx
De Europese aandelenmarkten slaagden er gisteren niet in een zesde dag te breien aan de hausse die hen gemiddeld op minder dan 4procent van hun historisch recordpeil bracht. De vrees dat de klim van de financiële waarden wat overdreven was en de daling van de koperprijs zetten de beleggers een pad in de korf. Crédit Agricole en HSBC, die de voorbije beursdagen de leiding namen, incasseerden gisteren de ergste klappen. Ze leverden respectievelijk 1,4 en 1,7 procent in.

BHP Billiton en Anglo American gingen2 en 2,2 procent lager, meegezogen door de ergste daling van de koperprijs sinds augustus. Beleggers vrezen dat de jongste hausse de vraag uit China danig heeft afgeremd. Ook zink, tin, lood, aluminium en nikkel werden goedkoper.

Brussel kon de schade beperken dankzij een erg sterke prestatie van InBev. De brouwer kreeg positieve commentaren van de zakenbanken Merrill Lynch en Dresdner Kleinwort. Merrill Lynch verkiest InBev boven zijn concurrent SABMiller. 'Onze verwachtingen voor de winst per aandeel van SABMiller zouden te hoog kunnen zijn', zeggen de analisten, 'terwijl in die voor InBev nog opwaarts potentieel kan zitten.' Dresdner Kleinwort van zijn kant verhoogde het koersdoel voor InBev van 68 tot 73euro. Na een klim van 3,5 procent sloot InBev gisteren op 64,5 euro.

Toch moest de Bel-20 0,14 procent omlaag, onder druk van Fortis en UCB. Het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander maakte bekend dat het nu 86procent van het kapitaal van ABN Amro in handen heeft. Uiterlijk vrijdag laat het consortium weten of het doorgaat met het bod. Fortis zakte daarop 0,9 procent.

Erger verging het UCB. Het biofarmabedrijf publiceerde gisteren extra testresultaten over Neupro, een pleister tegen de ziekte van Parkinson die reeds op de markt is. Op het eerste gezicht zijn de nieuwe resultaten goed nieuws, maar de beurs reageerde om nog onduidelijke redenen negatief.

Ook Omega Pharma deelde in de klappen en moest 1,5 procent lager. Arseus, de voormalige dochter van Omega Pharma, kon na zijn teleurstellend beursdebuut 0,5 procent terrein terugwinnen. Omega houdt nog een belang van 14,5 procent aan in Arseus.

Op de brede markt prijkte EVS bovenaan de tabellen. Het aandeel klom 3,1 procent, waardoor het Luikse beeldserverbedrijf voor het eerst meer dan 1miljard euro waard was.