Met een grote overname wil SAP zich vestigen op de snelgroeiende markt voor 'Business Intelligence'.

SOFTWARE

Van onze redacteurHet aandeel van SAP verloor gisterenmiddag meer dan 6% in reactie op de geplande overname van het Franse bedrijf Business Objects. Hoewel SAP geen voorgeschiedenis heeft van grote overnames, zijn die plannen op zich niet zo verrassend. Business Objects is immers actief op de lucratieve en snelgroeiende markt voor 'Business Intelligence' (BI), een markt waarop SAP niet zo goed aan de bak kwam.

SAP kende zijn glorieperiode vooral in de late jaren negentig, toen het een wereldleider werd in zogenaamde ERP-programma's (Enterprise Resource Planning), waarmee bedrijven hun interne processen, zoals voorraadbeheer en personeelsadministratie, konden stroomlijnen en automatiseren. Business Intelligence gaat een stap verder, door gegevens uit die verschillende ERP-systemen (en elders binnen en buiten het bedrijf) te halen, en die te vertalen in informatie die nuttig is voor de bedrijfsvoering. Bedrijven die BI-systemen implementeren, kunnen bijvoorbeeld sneller bepaalde trends of verbanden in de verkoop herkennen, of hun leveranciersrisico beter in de hand houden.

De BI-sector is zelf volop in beweging. Een handvol grotere spelers -Business Objects, Cognos, SAS en Information Builders- zijn de jongste jaren volop bezig geweest met het overnemen en consolideren van kleinere BI-bedrijven. Business Objects zelf betaalde in april nog 225 miljoen euro voor Cartesis, een producent van financiële rapporteringssoftware.

Nu lijkt een nieuwe fase te zijn aangebroken, waarbij de grotere BI-bedrijven op hun beurt deel gaan uitmaken van geïntegreerde makers van bedrijfssoftware.

Behalve SAP zijn dat vooral Oracle en Microsoft. Zo betaalde Oracle eerder dit jaar 3,3 miljard dollar voor Hyperion Solutions, een andere BI-speler. Analisten sluiten niet uit dat er nog een tegenbod komt op Business Objects. Het aandeel van het Franse bedrijf werd gisteren ruim 17% duurder op de beurs van Parijs.

Maar dat een overname zinvol is uit zakelijk standpunt, betekent nog niet dat alle beleggers staan te juichen. SAP wil 42euro per aandeel van Business Objects betalen, wat de waarde van het bod op 4,8 miljard euro brengt. En tegenover dat bedrag staan niet direct extra inkomsten. Het Duitse bedrijf moest toegeven dat de overname volgend jaar een negatief effect op de winst zal hebben, en pas vanaf 2009 een positieve bijdrage zou leveren.

Verscheidene analisten verlaagden gisteren hun rating op SAP omdat ze de biedprijs te hoog vinden. UBS berekende dat die gelijk is aan ongeveer tien keer de verwachte omzet uit onderhoudsdiensten van Business Objects in 2008. Bij de overname van Hyperion door Oracle bedroeg die verhouding ongeveer acht.