Fortis versterkt vooral zijn positie in Nederland, maar wordt ook in Europa een grote speler.

Fortis zal naar schatting zestig procent van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro verwerven, en dit bovenop de wereldwijde divisies vermogensbeheer en private banking. Fortis mikte oorspronkelijk op meer, maar werd door de Europese Commissie verplicht om 10procent van ABN Amro Nederland door te verkopen.

Niettemin blijven de cijfers van de nieuwe fusiegroep indrukwekkend. Als je de betrokken activiteiten van ABN Amro samensmelt met de bestaande portefeuille van Fortis, dan ontstaat een toonaangevende Europese bankverzekeringsgroep met wereldwijd 80.000 medewerkers, een balanstotaal van 103,5 miljard euro en een nettowinst van meer dan 5,5 miljard euro.

In de Benelux ontstaat bovendien een marktleider met een kleine tweeduizend kantoren en meer dan tien miljoen klanten. Vooral in Nederland, een markt waar Fortis slechts 170 bankkantoren telde en nooit voor vol werd aangezien, zal de groep onder het merk ABN Amro een forse sprong voorwaarts maken. Daar krijgt Fortis er 4,1 miljoen particuliere klanten en ruim 300.000 kmo-klanten bij.

Het is dan ook in Nederland dat Fortis het grootste deel van de geplande kostensynergieën van 1,3 miljard euro wil doorvoeren. Daar zal het consortium naar schatting 7.800 banen schrappen (zonder gedwongen ontslagen, nvdr), waarvan ongeveer 6.000 jobs bij de onderdelen die bij Fortis terechtkomen.

De operatie biedt Fortis ook een kans om twee andere delen van de organisatie gevoelig te versterken -onderdelen die hun inkomsten grotendeels buiten de Benelux halen.

De overname van de wereldwijde dienstverlening aan rijke particulieren van ABN Amro -een afdeling die actief is in twintig landen- zal van Fortis de derde private bank van Europa maken. Zij het evenwel op respectabele afstand van de Zwitserse bankreuzen UBS en Credit Suisse.

De overname van ABN Amro Asset Management biedt Fortis een oplossing voor de vermogensbeheerdochter Fortis Investments, die de voorbije jaren tevergeefs in de etalage werd gezet wegens te klein. Met 300 miljard euro onder beheer vormen ze samen net geen toptienspeler in Europa.

Toch mogen die cijfers niet verblinden, want aan de overname hangt ook een prijskaartje van liefst 24,7 miljard euro. Dat was bij de start van de overnamestrijd ongeveer de helft van de beurskapitalisatie van Fortis. De vraag is hoe snel Fortis die enorme investering zal terugverdienen.