Suez heeft rist mogelijke ruilpartners
Suez moet Distrigas afstoten.Het Volk
Foto: © VCB Violet Corbett Brock
Suez heeft contacten met verschillende Europese energiegroepen over de ruil van activa.

Energie

Suez en Gaz de France slaan de handen in elkaar, maar om het fiat van de Europese Commissie te krijgen moet de nieuwe fusiegroep wel een aantal activa afstoten. Anders zou de nieuwe combinatie de markt al te sterk domineren. In ons land moet Distrigas van de hand worden gedaan en moet het belang in elektriciteitsproducent SPE verkocht worden.

De fusiegroep mikt daarbij eerder op een ruil van activa met andere energiespelers dan op een echte verkoop van de belangen.

Centrica heeft al laten verstaan het belang van 25,5 procent van Gaz de France in SPE te willen overnemen. De Britse energiegroep bezit nu al 25,5 procent van de Belgische elektriciteitsproducent.

Daarnaast hebben de Duitse energiegroep E.On en RWE, het Franse EdF en het Italiaanse Enel hun interesse al laten blijken voor Distrigas. Ook de Spaanse energiegroep Iberdrola zou wel wat zien in de Belgische energiebelangen.

'Er zijn in Europa geen tien energiebedrijven die activa met ons kunnen ruilen', luidt het bij Suez/GdF.

'De echte onderhandelingen starten pas als we van Europa meer duidelijkheid hebben over de timing van de fusie. Die moet normaal binnen de zes maanden afgerond worden en dan hebben we nog eens zes maanden om de activa van de hand te doen. Maar we hebben nu al wel zicht op wie wat wil ruilen.'

Zo zou volgens de Süddeutsche Zeitung E.On zijn belang van 37procent in de Duitse gasmaatschappij Gasag willen ruilen voor het belang van Suez in Distrigas. GdF heeft al een belang van 32procent in Gasag.

Suez bevestigde gisteren trouwens zijn engagement om de komende vijf jaar 110.000 nieuwe werknemers aan te werven. Volgend jaar alleen al zou het om 20.000 nieuwe werknemers gaan. Gisteren werd het startschot gegeven voor een Europese advertentiecampagne. Voor België zoekt de groep volgend jaar 1.800 mensen. Maar dat zal niet van een leien dakje lopen, verzekert vakbondsman Chris Vanmol (ACV). 'Met de huidige lonen is dat problematisch.'