Fortis bouwt kantorennet om
In het Fortis-kantoor van Louvain-la-Neuve is het nieuwe kantoorconcept al gerealiseerd. photo news
Foto: © Philip Reynaers
Na ING gaat nu ook Fortis zijn Belgisch kantorennet reorganiseren en ombouwen. De komende vier jaar ondergaan minstens 400 grote kantoren een complete gedaanteverwisseling. De kleinere Fortis-kantoren krijgen wellicht een meer oppervlakkige facelift.

Banken

Van onze redacteurOmdat de automatiseringsgolf de voorbije jaren heel wat klanten uit de bankkantoren heeft gejaagd, gooien de Belgische grootbanken het commerciële roer helemaal om. Na de revolutie bij ING België (DS 24september) kondigt nu ook Fortis een reorganisatie aan van zijn Belgisch kantorennet.

Daarbij zullen geen jobs of kantoren verdwijnen, maar zal het commercieel net wel in een compleet nieuw kleedje gestoken worden. Want Fortis wil het contact met de klant herstellen en de drempel voor een verkoopgesprek verlagen. Daarom zal de selfbank opgesplitst worden in twee delen. Tegenover de opgefriste selfbank vooraan het Fortis-kantoor (met geldautomaten) komt een open onthaalruimte. Een tweede selfbank achteraan het kantoor, moet de klanten dieper in het kantoor lokken.

Daarnaast moeten de open inrichting met ontmoetings- en communicatieruimtes en de halfopen adviesruimtes de klanten meer in contact met het bankpersoneel brengen. Nieuw is ook dat zelfstandigen en winkeliers in de selfbank van Fortis uit een automaat wisselgeld (munten en kleine coupures van vijf en tien euro, nvdr) zullen kunnen ophalen. Verder komt er ook een kiosk voor internetbankieren en een apart loket voor de discrete behandeling en verwerking van grote bedragen.

Over de kostprijs en de precieze timing van de operatie blijft Fortis bewust vaag. Dat wordt pas eind dit jaar beslist. Maar Chris Gosseye, verantwoordelijk voor de distributiestrategie bij Fortis, licht niettemin een tip van de sluier. 'We mikken de komende vier jaar vooral op de 400 grootste kantoren, die ook veruit het meeste klanten bedienen. De kleinere kantoren krijgen wellicht enkel een nieuwe aankleding en een open communicatieruimte.'

Eerder werd al bekend dat Fortis zijn 1.100 kantoren in België opdeelt in 100 markten of clusters. Binnen die regio's zal de werklast beter worden verdeeld. Daardoor zullen 1.000 à 2.000 medewerkers mobieler moeten worden.