Het perfecte team kwam uit Liverpool
The Beatles.ap
John was 'de rebelse criticus', Paul 'de ambitieuze organisator', George 'de spirituele denker' en Ringo 'de pragmatische realisator'. De vier Beatles waren zo complementair, dat ze een perfect team vormden. De manier waarop de Fab Four samenwerkten, kan ook hedendaagse teams inspireren, vindt marketeer en 'enterTrainer' Erik Van Vooren. Met 'We can work it out - Inspireer uw team met The Beatles' heeft hij een boekje geschreven dat er op de plank met managementliteratuur zeker uit zal springen.

Van Vooren reist al twee jaar de wereld rond met voordrachten en analyses over de Beatles als team. Nu heeft hij zijn kennis erover dus in een boekje verwerkt. Gisteravond werd het voorgesteld op een toepasselijke locatie: een muziekwinkel in Deinze.

De oppervlakkige toeschouwer kan misschien twijfelen aan de kwaliteit van het Beatles-team. Een onevenwichtig samengestelde ploeg met twee grote ego's die de andere twee teamleden overschaduwden, verantwoordelijk voor een output die in kwaliteit en kwantiteit verre van gelijkmatig was, in de eindfase uit elkaar gespat te midden van ongenoegen en verwijten.

Mis, zegt Van Vooren. De twee ego's waren juist perfect complementair, hun muziek is een toonbeeld van creativiteit en innovatie, en de split op het einde bewijst dat geen enkel team het eeuwige leven heeft. 'Elk sterk team kan uit elkaar vallen. Maar dat is niet erg, veel teams hebben maar een beperkte opdracht. De Rolling Stones bestaan nog altijd, maar hoe zinvol is hun bestaan als team nog? Het klopt ook dat de Beatles aan het eind van hun carrière een heel ander team vormden dan aan het begin. Maar dat bewijst dat je met een verschillende aanpak toch hetzelfde doel kunt bereiken, namelijk goede muziek maken'.

Van Vooren heeft het boekje bewust luchtig gehouden. 'Er wordt veel gepubliceerd over teamwerk, maar veel boeken zijn zware joekels vol psychologische theorieën. Dit boekje spreekt een heel breed publiek aan. Iedereen die in een team werkt, kan er iets in terugvinden.' (rmg)

www.vanvooren.be