De Bel-20-index verloor dit jaar al meer dan 27% en is daarmee een van de grootste verliezers in Europa. Maar de EuroStoxx50-index, met de vijftig grootste aandelen uit de eurozone, deed het met een verlies van zowat 23% slechts iets minder slecht.

Uit de beursindices afleiden dat de Belgische economie de rode lantaarn droeg, is zeker een brug te ver. Zoals bekend wegen de drie grote financiële aandelen in de Bel-20 erg zwaar door, en is de Brusselse index veeleer een indicator voor de gang van zaken in de financiële sector. De crisis van de westerse financiële wereld trekt dan ook diepe sporen in de Bel-20. Van de zowat 1.100 indexpunten die de nationale 'graadmeter' in 2008 al verloor (van ongeveer 4.100 punten naar 3.000) zijn er 643 te wijten aan de drie banken: Fortis (-274 punten, -49,5%), Dexia (-190 punten, -49,3%) en KBC (-179 punten, -32 %).

Uitgerekend vreemdeling Suez (hoewel het Belgische Electrabel heel belangrijk is voor het Franse bedrijf) redt de meubelen voor de Bel-20, want met een verlies van slechts 7% milderen de Fransen het verlies van Brussel. De vijfde belangrijke zware indexcomponent is InBev, dat met een verlies van 101 punten of 23,6% minder zwaar scoort.

Door de erg diepe koersval is het gewicht van de drie Belgische financiële aandelen in de Bel-20 nu wel gevoelig teruggevallen. Door de halvering van de koersen van Fortis en Dexia wegen de financiële aandelen in de Bel-20 nog 'slechts' 27%: evenveel als de huidige weging van de financials in de EuroStoxx50.

Al bij al is deze index van aandelen in euroland ook sterk financieel getint.

De verschillende Europese landenindices geven wel veel grote prestatieverschillen te zien. Zo deden de Britse FTSE-100 en de Duitse Dax-30 met een verlies van elk zowat 13% het veel minder slecht dan de Bel-20 en de Nederlandse AEX (-23%) en de Franse CAC-40 (-22%), die 'besmet' werden door de val van respectievelijk Fortis en Dexia

Dat komt doordat de Britse en Duitse index niet gedomineerd worden door financiële aandelen. Zo bevat de FTSE-100 veel meer energie- en grondstoffenaandelen. En de Dax puilt dan weer uit van mondiaal actieve engineeringbedrijven. (jre)