Na de sterke koersuitslagen op de obligatie-, valuta- en grondstoffenmarkten gingen de koersen gisteren de andere richting uit.

Van onze medewerker

Wall Street bleef gisteren gesloten voor Martin Luther King Day. Eigenlijk had men evengoed ook de Europese beurzen een dag vakantie kunnen geven, want er was heel weinig beweging. Om dit te illustreren, eindigde de Bel20 onveranderd op 2.621 punten.

Op de obligatie-, valuta- en grondstoffenmarkten was er wel beweging. De koersveranderingen op de eerste twee terreinen werden verklaard door de onzekerheid of de Europese leiders nu echt eens maatregelen zullen nemen die de financiële onrust kunnen wegnemen. Gisterenavond vergaderden de Europese ministers van Financiën van de eurozone. Maar het leek weinig waarschijnlijk dat daar veel uit de bus zou komen, want men stuurt deze keer aan op een echt structurele oplossing en voor zoiets is meer tijd nodig.

Een even goede verklaring voor de koersbewegingen van gisteren is dat het gewoon ging om een lichte correctie op de grote beweging van vorige week. Zo zakte de euro gisteren wat weg tegenover de dollar, na de zeer sterke herstelbeweging vorige week. Volgens handelaars in de marktenzalen van de banken werden toen heel wat short-posities op de euro gesloten, wat leidde tot een zogenaamde ‘short squeeze'. Het terugkopen van de eerder verkochte euro-posities zorgt dan voor een onevenwicht in de vraag-aanbodsituatie, waardoor het doelwit van de shorters plots heel fors in prijs stijgt. De euro zakte dus eerst door het gedrag van de shorters en steeg daarna omdat dezelfde speculanten en/of professionele beleggers hun posities massaal sloten.

Ook de grondstoffenprijzen waren na een heel stevige klim aan een afkoeling toe. Sommige industriële metalen zoals koper (zie grafiek) bereikten vorige week zelfs absolute recordkoersen. Ook heel wat prijzen van landbouwgewassen bereikten nieuwe hoogtes.

Sommige wijzen met een beschuldigende vinger naar de steeds talrijkere trackers die ook particuliere beleggers toelaten om te speculeren op de prijsbewegingen van grondstoffen. Trackers zijn beursgenoteerde instrumenten die de prijs van een bepaald actief (obligatie, aandelenindex, grondstof,...) volgen. Sommige trackers proberen dit via afgeleide producten, maar er zijn ook trackers die daarvoor bijvoorbeeld vele tonnen grondstoffen (moeten) kopen.

Ook op de obligatiemarkten corrigeerden de koersen een beetje tegenover vorige week. Na de ontspanning in Spanje, Italië en België eind vorige week, steeg de rente er nu terug licht.