Warren Buffett staat achter bod van InBev
De steun van het orakel van Omaha is een opsteker van formaat voor InBev. photo news
Foto: © Timothy Fadek
Het orakel van Omaha, Warren Buffett, zou het bod van InBev op Anheuser-Busch steunen. Een opsteker van formaat voor de bierbrouwer in de strijd om 'The King of Beers'.

BROUWERIJEN

Van onze redacteurWarren Buffett heeft zijn steun aan InBev al toegezegd, zeggen verschillende bronnen. Uit de steun moet worden begrepen dat Buffett bereid is zijn aandelen te verkopen aan InBev, hoewel de biedstrijd nog pril oogt. Bij Buffetts beleggingsfirma Berkshire Hathaway wilde een woordvoerster gisteren de informatie niet bevestigen. 'We hebben op dit moment geen commentaar over dit dossier', luidde het beslist.

Warren Buffett heeft 5% van de aandelen van Anheuser-Busch, meer dan de 4% van de stichtersfamilie van de Amerikaanse brouwer, de familie Busch. Die familie zou overigens niet volledig op dezelfde lijn zitten. Buffett is het symbool bij uitstek van een succesvolle langetermijnbelegger. Als een man met zijn gezag zich uitspreekt pro InBev, wordt het voor de raad van bestuur van Anheuser-Busch wel heel moeilijk om de aandeelhouders te overtuigen dat er geen waarde in zit.

De Britse krant The Guardian meldde dan weer afgelopen weekend dat August Busch IV Warren Buffett gevraagd zou hebben om hem te spreken over het bod van InBev. Busch IV heeft de steun van Buffett nodig in zijn poging onafhankelijk te blijven. De interne mededeling van Busch IV vorige week dat het maanden kan duren voor de onderneming zich kan uitspreken over het InBev-bod, zou Buffett overigens storen. De vraag is alleen wanneer Buffett zich uitspreekt.

De afgelopen weken belden de adviseurs van InBev aandeelhouders van Anheuser-Busch op om te peilen naar hun steun.

InBev wordt geadviseerd door JP Morgan, Lazard, Sullivan & Cromwell en Linklaters.

Jorge Paulo Lemann, een voormalige tennisster en zakenbankier die InBevs fusiepartner AmBev leidde vanuit een zakenbankcultuur à la Goldman Sachs, kent Warren Buffett trouwens persoonlijk. Ze waren allebei bestuurder van Gillette tot Procter&Gamble er in 2005 een bod op deed. Lemann is de grootste individuele aandeelhouder van InBev en is de man die er de strikte kostencultuur en groei-appetijt in bracht.

Voor de Brazilianen bij InBev is het binnenhalen van Anheuser-Busch een oude droom, die naast de geografische fit ook heel wat symboolwaarde impliceert. Het is te vergelijken met het gevoel dat hier zou ontstaan als de brouwer van Stella Artois Heineken zou overnemen.

De Brazilianen hebben een sterk trackrecord bij InBev. Speculatie over de mate van steun in de raad van bestuur voor het bod op AB lijkt voorbij te gaan aan het feit dat er objectief weinig argumenten tegen in te brengen zijn. Geografisch sluit Anheuser-Busch perfect aan en de transactie wordt gefinancierd zonder dat er (financiële) verwatering voor de aandeelhouders optreedt. Omgekeerd hebben de Belgische InBev-families in het verleden al veel lef getoond en is men in Leuven best trots dat 'The King of Beers' binnen handbereik lijkt.

Het enige wat het feest kan bederven, is dat Anheuser-Busch een gekke fusie doet die InBev doet opgeven. Eerder stipte InBev zelf een mogelijke fusie met de Britse sterkedrankengroep Diageo (Smirnoff, Guinness) als zo'n mogelijkheid aan. Een mogelijke overname van het Mexicaanse Grupo Modelo door AB zou het voor InBev ook al behoorlijk lastig maken, maar of dit echt de deal zou doen afspringen?

Vandaar dat InBev-topman Carlos Brito zondagavond een brief stuurde naar AB om het bod van 65 dollar ernstig te bestuderen alvorens een toevlucht te zoeken tot minder goede alternatieven. Maar naast een onverholen dreigement stuurt de brief nog een tweede boodschap uit: Brito houdt het tempo erin en gaat koelbloedig recht op het doel af. 'Volgens het overnamehandboekje', reageren specialisten.

Blz. E2-E3 Vastberaden InBev houdt er stevige pas in.