Yahoo! bezweert aandeelhoudersprotest
Over de toekomst van Yahoo! wordt een slopend gevecht gevoerd.photo news
Foto: © Jochen Siegle
Microsoft is een belangrijke bondgenoot kwijt in zijn poging om Yahoo! in te lijven. Het internetbedrijf heeft een overeenkomst bereikt met zijn opstandige grootaandeelhouder Carl Icahn.

Yahoo! kondigde de overeenkomst met Icahn gisterenmiddag aan, amper elf dagen voor een belangrijke aandeelhoudersvergadering waar Icahn de hele raad van bestuur en ceo Jerry Yang had willen wegstemmen. De miljardair Carl Icahn, een bekende activist voor de rechten van aandeelhouders, is eigenaar van 4,98% van het kapitaal van Yahoo!. Volgens de overeenkomst krijgt hij meer inspraak in het bestuur van Yahoo!, en belooft hij in ruil om de strijdbijl te begraven.

Van de huidige negen bestuurders zullen er slechts acht kandideren voor een nieuw mandaat. Robert Kotick, die zich tegen het overnamebod van Microsoft had verzet, valt af. Na de aandeelhoudersvergadering zullen er drie nieuwe bestuurders bijkomen: Carl Icahn zelf en twee van zijn medestanders. Op de aandeelhoudersvergadering zelf zal Icahn geen tegenkandidaten voorstellen.

In een gezamenlijke persmededeling zei Icahn gisteren tevreden te zijn, maar herhaalt hij ook dat hij 'blijft geloven dat de verkoop van het hele bedrijf of van zijn zoekdiensten (...) terdege overwogen moet worden'. Het lijkt erop dat de discussie over een mogelijke verkoop van Yahoo!, die tot nog toe openlijk in de media werd gevoerd, niet dood is, maar voortaan in de beslotenheid van de bestuursvergaderingen zal worden gevoerd. Jerry Yang beklemtoonde in de mededeling dat Yahoo! nu zijn strategie kan voortzetten zetten om 'het startpunt te worden voor internetgebruikers en een must te zijn voor de adverteerders'.

De overeenkomst tussen Yahoo! en Icahn komt enkele dagen nadat duidelijk is geworden dat die laatste mogelijk het pleit zou verliezen. De vermogensbeheerder Legg Mason, met 4,4% de op een na grootste aandeelhouder van het internetbedrijf, had vrijdag nog verklaard dat hij de huidige raad van bestuur zou steunen.

Microsoft lijkt daarmee zijn kansen op een snelle overname van Yahoo! verkeken te hebben. 'Dit lijkt op een compromis, en in de meeste gevallen hebben dergelijke compromissen, zeker met Icahn, altijd tot een versterking van de status-quo geleid', zegt de analist Jeffrey Lindsay van het beurshuis Sanford C.Bernstein.

De beleggers deelden gisteren die analyse: in de vroege handel op Wall Street stuurden ze het aandeel van Yahoo! 3,3% lager naar 21,7 dollar. Dat is ver beneden de prijs van 33dollar per aandeel die Microsoft eerder dit jaar heeft geboden. Komende donderdag maakt Yahoo! kwartaalcijfers bekend en zal duidelijk worden of het slopende gevecht over de toekomst van het bedrijf operationele sporen heeft nagelaten. (wdp)