Ondanks slechte resultaten in het vierde kwartaal behoudt Siemens zijn winstvooruitzichten voor dit jaar.

De economische crisis brengt niet noodzakelijk voor alle bedrijven slechts nieuws. In heel de wereld, van de Verenigde Staten tot China, trekken overheden dezer dagen miljarden dollars, euro's en yuans uit om hun economie te stimuleren en de dreigende wereldwijde recessie te bestrijden.

Ze doen dat vooral door te investeren, onder meer in infrastructuurwerken zoals de aanleg van spoorwegen of de bouw van elektriciteitscentrales en windmolens. Bedrijven die dergelijke producten maken, zoals het Duitse conglomeraat Siemens, kunnen hopen een graantje mee te pikken van die stroom van orders.

Voor Siemens is de huidige crisis dus veeleer een 'opportuniteit', zei ceo Peter Löscher gisteren bij de voorstelling van de resultaten over het vierde kwartaal van het boekjaar 2008, dat liep tot eind september. Die resultaten bleven onder de verwachtingen van analisten, maar de markt had meer aandacht voor het feit dat Siemens zijn winst- en groeidoelstellingen voor het huidige boekjaar niet neerwaarts bijstelt. Die doelstellingen - een winst van 8 tot 8,5 miljard euro in het boekjaar 2009 - zijn door de economische context ambitieuzer geworden dan voordien, zei Löscher in het communiqué over de cijfers. 'Maar we behouden ze. De impact van de financiële crisis op de reële economie zullen we van kwartaal tot kwartaal evalueren.'

Volgens Löscher heeft Siemens, in tegenstelling tot sommige concurrenten, nog geen last van klanten die hun orders vanwege de slechte economie weer intrekken. Ook in oktober, de eerste maand van het nieuwe boekjaar, zouden de bestellingen nog vlotjes binnengelopen zijn.

In het vierde kwartaal moest Siemens een verlies van 2,4 miljard euro doorslikken. Dat was hoofdzakelijk te wijten aan verliezen op verkochte activa - zoals het afgestoten belang van 51 procent in Siemens Enterprise Communications - en aan een provisie van 1 miljard euro voor mogelijke boetes. Die hebben te maken met het corruptieonderzoek dat al twee jaar loopt in Duitsland en in de VS, en waarvoor Siemens al miljoenen euro's aan boetes moest afdokken. In de periode van 2000 tot 2006 zouden er minstens voor 1,3 miljard euro aan 'onduidelijke' betalingen opgedoken zijn in de boeken. Mogelijk gaat het om smeergeld dat betaald werd om, vooral in het buitenland, orders binnen te halen.

Los van die uitzonderlijke elementen daalde de 'sectorwinst' - dat is de winst van de afdelingen industrie, energie en gezondheidszorg - met een kwart tot 1,49 miljard euro. De consensusverwachting van analisten was een 'sectorwinst' van 1,85 miljard euro. Over heel het boekjaar steeg de nettowinst wel met 46 procent van 4 tot 5,9 miljard euro.

De omzet in het vierde kwartaal steeg met 7 procent tot 21,7 miljard euro. Het orderboekje steeg met 4 procent tot 22,2 miljard euro, wat dan weer beter was dan verwacht.