Australisch plan bedreigt Nyrstar
Foto: © NO BYLINE
Australische plannen om de uitstoot van CO2 te beperken, kunnen Nyrstar zuur opbreken.

De Belgisch-Australische zinkverwerker kijkt aan tegen aanzienlijke kosten als een nieuw CO2-plan in Australië goedgekeurd wordt. De regering wil er een systeem van verhandelbare emissierechten opzetten, zoals in Europa al veel langer bestaat. Australië heeft het Kyoto-protocol nooit ondertekend.

Als het plan in werking treedt, zou dat volgens berekeningen van Nyrstar zelf 70 miljoen Australische dollar (37 miljoen euro) bijkomende kosten per jaar opleveren.

Daarbij is uitgegaan van een prijs van 40 Australische dollar (21 euro) per ton CO2-emissie. In Europa werd gisteren 17,90 euro betaald voor het recht om een ton CO2 uit te stoten.

Volgens Australische media zou Greg McMillan, operationeel directeur van Nyrstar, onderhandelen met de Australische regering om de lancering van het plan uit te stellen. Als de berekeningen kloppen, betekent dat dat de vestigingen van Nyrstar in Hobart en Port Pirie effectief verlieslatend worden.

ING-analist Filip De Pauw meent echter dat het grote belang van de zinkindustrie in Australië, die goed is voor zo'n 3.000 banen, zal helpen om een akkoord te bereiken over een uitstel van het plan. Het aandeel Nyrstar verloor gisteren wel 10,49 procent tot 2,56 euro. (belga, ap)