Annemie Brackx toonde Belgen Dominicaanse Republiek
Annemie Brackx: veeleisend voor zichzelf en voor haar medewerkers.photo news
Foto: © Bert Van Den Broucke
POSTUUM stevige carriere in toerisme Annemie Brackx (JetAir, Tui) is zaterdag op 51-jarige leeftijd overleden. Brackx zette een indrukwekkende carrière neer.

Van onze redacteurAnnemie Brackx was woensdag opgenomen in een ziekenhuis in Oostende en is zaterdag overleden. In oktober vorig jaar was bij haar een kwaadaardige ziekte vastgesteld, maar eerder dit jaar leek het nog alsof Brackx de strijd zou winnen.

Annemie Brackx was nog maar 51 jaar en ze was nog met allerlei projecten bezig. Ze is een dochter van Gerard Brackx, de stichter van JetAir, de groep waarin ze een stevige carrière maakte. JetAir ontwikkelde zich in Oostende aanvankelijk in de schaduw van concurrent Sunair van Rudolf Vanmoerkerke maar haalde in de jaren negentig de bovenhand.

Annemie Brackx speelde een grote rol in de groei van de groep door haar uitzonderlijk onderhandelingstalent dat haar geducht maakte op vlak van contracting (inkoop van hotelbedden, vliegtuigstoelen...), een cruciale functie bij touroperators. Brackx, die een uitgesproken productkennis had, was op haar terrein moeilijk te kloppen, maar stond ook bekend als een zeer veeleisende vrouw. Ze getuigde van een typisch West-Vlaamse gedrevenheid om de beste te zijn en legde ook voor haar medewerkers de lat hoog.

Net zoals haar broer Bart had ze een harde leerschool achter de rug. Stichter Gerard Brackx betrok zijn kinderen al op jonge leeftijd bij de groep. Zo moest Annemie Brackx al op vijftienjarige leeftijd in het weekend helpen tickets uit te schrijven. Brackx werkte en leefde geruime tijd in Spanje, waar de familie een hotel had. Ook op Tenerife was dat het geval. Ze leidde de contractingdivisie voor JetAir vanuit Spanje, maar keerde later terug naar de hoofdzetel in Oostende.

Haar perfecte kennis van de Spaanse taal en interesse voor die cultuur waren een rode draad doorheen haar carrière. Zij is de vrouw die de Belgen de Dominicaanse Republiek leerde kennen. Onder impuls van Annemie Brackx was JetAir de eerste touroperator die met een eigen lange afstandvlucht de Dominicaanse Republiek in het toeristische aanbod opnam. De Dominicaanse Republiek was voor haar letterlijk een tweede thuis geworden.

Brackx was bescheiden over haar eigen prestaties, maar dat ze goede connecties had, was duidelijk. Fidel Castro, tot voor kort president van Cuba, ontving haar persoonlijk en trakteerde haar daarbij op Cubaanse sigaren.

Na de overname van JetAir door het Duitse toerisme- en scheepvaartconcern Tui werd ze voor de groep internationaal actief op het vlak van contracting. Ze kwam ook aan het hoofd van Tui Nederland. Eind 2004 legde ze om onduidelijke redenen die functie neer en trok ze zich terug uit de toeristische sector.

Hoewel de toeristische sector typisch een sector is met veel vrouwelijke banen, blijft de top een haast exclusieve mannenaangelegenheid.

Annemie Brackx was dan ook een van de weinige zakenvrouwen in deze branche die het Europees zo ver schopten.

Oorspronkelijk opereerde haar broer Bart een beetje in de schaduw van zijn grote zus, maar ook hij heeft zich internationaal bevestigd. Bart Brackx heeft binnen de groep zowel de Benelux-markt als Frankrijk onder zich.

Gerard Brackx heeft nog een tweede dochter, Caroline Brackx. Zij is in tegenstelling tot haar zus en haar broer nooit actief geweest in de toeristische sector. Zij is getrouwd met de Ieperse aannemer Mario Desot.

Nadat Annemie Brackx de toeristische branche had verlaten, probeerde ze tevergeefs de familie-investering in het eierverwerkende bedrijf Dion Vandewiele te redden.

Ze werkte vervolgens op de Latijns-Amerikaanse markt voor de meubelgroep Vincent Sheppard (een van de weinige verticaal geïntegreerde Lloyd Loom-fabrikanten). Rik De Nolf en schoonbroer Leo Claeys zitten daar in het kapitaal.

Nog onlangs was ze betrokken bij het project voor het Museum of History in Brugge. Ook in dat project is Rik De Nolf een van de investeerders, samen met Bart Brackx, de familie Hugo Vandamme en Claeys (ex-Kinepolis en niet te verwarren met Leo Claeys).

Annemie Brackx stapte drie jaar geleden in het huwelijksbootje met Julie Onselaere, die ze destijds bij de JetAir-groep in Spanje had leren kennen.

De uitvaartplechtigheid van Annemie Brackx vindt plaats in de Sint-Petrus- en Pauluskerk in Oostende op zaterdag 15 maart om 11 uur.