Oud-legerofficier speelt op momentum
Florimond De Weirt.rr
Florimond De Weirt (70), alias Baumgarten, heeft 40 jaar beurservaring en stond tot vrijdag aan de leiding, maar is intussen gepasseerd door Sayonala.

Beleggen

Van onze medewerkerNa drie weken wedstrijd is er een eerste duidelijke rode draad : de koplopers hebben of hadden allemaal de Nederlandse leverancier van kantoormateriaal Corporate Express in portefeuille. Ook 'Baumgarten' had het aandeel in portefeuille, maar spijkerde de rijke winst - een slordige 40% - ondertussen vast. 'Het is goed mogelijk dat het bod verhoogd wordt, zegt Florimond De Weirt uit Diksmuide, maar dat kan nog lang aanslepen. Daarom verkocht ik voor een ander aandeel, dat ondertussen wel verder kan klimmen.'

Het is tekenend voor de wedstrijdstrategie van de legerofficier op rust: hij kiest de aandelen uitsluitend op basis van de koersgrafiek: het aandeel moet de wind mee hebben. De koers moet verder stijgen, of het gaat eruit. 'Momentum beleggen' noemen ze dat. De Weird geeft toe dat hij van heel wat aandelen in zijn wedstrijdportefeuille gewoon niet weet wat ze doen.

'Maar in deze wedstrijd doe je natuurlijk van alles wat je met echt geld nooit zou doen', legt de ex-militair uit. Voor zichzelf belegt hij op een heel andere manier: daarbij zijn de activiteiten en de waardering essentieel. 'En daarmee haal je dan rendement in functie van een jaar of langer'. Zelf is hij van het type kopen en bijkopen in waarden zoals CFE, Henex en, tot het van de beurs werd gehaald, Nord Sumatra.

En wat verwacht deze ervaren beursrot en De Standaard-abonnee van de beurs de volgende maanden? 'Het zal blijven kwakkelen', denkt Baumgarten. Er blijft maar slecht nieuws komen uit de VS. En de beurzen kunnen nog lager bij echt zwaar negatief nieuws. Maar of dat er nog zal komen is, onvoorspelbaar. Maar in dat geval ziet Florimond De Weirt dat wel als een koopkans voor wie fundamenteel investeert. In de competitie hoopt hij dat het momentum voor hem zal blijven werken.