Om de zonne-energiehype te financieren zal in 2010 al bijna 6euro extra worden aangerekend.

energie

Een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik zal in 2010 5,94 euro extra moeten betalen om zonne-energie te subsidiëren. Dat zegt Infrax, het netbedrijf van drie zuivere Vlaamse distributie-intercommunales (Interelectra, Iveg en WVEM). Het bedrag dient voor de uitgaven aan groenestroomcertificaten voor fotovoltaïsche stroomproductie (PV). De meerkosten zullen dan 3,5 keer hoger zijn dan vandaag. Twintig procent van alle Vlamingen is aangesloten op het elektriciteitsnet van Infrax.

De algemeen directeur van Infrax, Paul De fauw, pleitte er gisteren voor de kosten voor de uitbouw van zonne-energieproductie te verdelen over alle Vlaamse gezinnen.

Eigenaars van een PV-installatie krijgen per 1.000 kilowattuur die opgewekt wordt, een bijkomende vergoeding bovenop de gemiddelde prijs voor de productie van elektriciteit. Het gaat om 450 euro per 1.000 kilowattuur. Infrax is verplicht om die prijs te betalen, maar kan daarna niet anders dan die dure certificaten tegen een veel lagere prijs verkopen aan de leveranciers.

Voor groenestroomcertificaten schommelt de marktprijs vandaag rond 110 euro. Het verschil mag worden verrekend in het distributienettarief.

Infrax stelt echter vast dat het bedrag dat het op de particulieren en de kmo's kan verhalen heel snel aan het stijgen is. Dat komt doordat de Infrax-regio's goed zijn voor 41procent van alle groenestroomcertificaten (GSC) voor zonne-energie in Vlaanderen, terwijl in zijn werkingsgebied slechts 20procent van alle klanten woont. 'We zijn het slachtoffer van onze successen op het vlak van de stimulering van duurzaam energieverbuik', stelt Paul De fauw van Infrax.

Dit jaar zal Infrax 679.000 euro verhalen op de elektriciteitsverbruikers in de gebieden die het bedient. In 2009 verwacht Infrax zelfs een spectaculaire toename van de zonne-energiekosten tot 7,4 miljoen euro. De verwachting van de top van Infrax is dat de uitgaven voor de certificaten voor zonne-energie nadien sterk zullen blijven stijgen.

Er wordt onder meer verwezen naar het project van de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM om samen met de Groep Machiels een PV-centrale van 4,5MW piekvermogen te bouwen op het vroegere slibbekken van de mijn in Heusden-Zolder. Die wordt bestempeld als de grootste zonnecentrale van de Benelux. (pse)