De regering zal de elektriciteitsrekening van elk gezin met 30 euro verlagen. Ze geeft de distributeurs 135 miljoen euro belastinggeld daarvoor en die moeten dat cadeau aan de gezinnen doorgeven.

Dat hoort bij het luik 'ondersteuning van de koopkracht' van het herstelplan.

Over die beslissing werd lang ruzie gemaakt. De PS had zich vastgebeten in een verlaging van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent. De meeste andere partijen vonden dat onzin: je moet energie niet goedkoper maken - zeker niet als de prijs spontaan daalt - maar energiebezuinigingen juist aanmoedigen, zegden zij. De PS kreeg uiteindelijk een daling met 30 euro.

De regering zegt dat ze daarnaast de energiebedrijven onder druk zette zodat die 'tot het inzicht kwamen' dat ze zelf de prijs van de elektriciteit nog eens met 6 procent kunnen verlagen. Volgens federaal minister van Energie Magnette daalt de elektriciteitsfactuur zo met 10 procent.

Gas zou 'vanzelf' 10 procent goedkoper worden, luidt het nog.

De regering zegt ook dat het Prijzenobservatorium zal inzoomen op producten waarvan de prijzen fors stijgen. En de Mededingingsautoriteit gaat focussen op de sectoren energie, voeding, distributie en telecom. (g.teg.)