Behalve banken en vermogensbeheerders staat op de Madoff-lijst ook nogal wat 'schoon volk'. Naast zijn eigen advocaat, Ira Lee Sorkin, die Madoff in deze zaak verdedigt, leert de lijst dat ook de voormalige actrice Zsa Zsa Gabor 10 miljoen dollar belegd had bij Madoff, net als haar collega's John Malkovich en Kevin Bacon met zijn vrouw, de actrice Kyra Sedgwick. Het is niet bekend is om welke bedragen het bij hen gaat. Voorts komt ook de naam van de CNN-vedette Larry King op de lijst voor en van de projectontwikkelaar Larry Silverstein, de eigenaar van de WTC-torens toen die in september 2001 vernield werden door een terroristische aanslag en de man die nu op Ground Zero drie nieuwe torens bouwt. Twee bekende liefdadigheidsfondsen ook, dat van filmregisseur Steven Spielberg en dat van Elie Wiesel. De Nobelprijswinnaar voor de vrede incasseert wellicht een verlies van 15,2 miljard dollar.

Dat niet iedereen even zwaar tilt aan de zaak, blijkt uit de reactie van Henry Kaufman, de voormalige hoofdeconoom van de zakenbank Salomon Brothers. Hij verloor ettelijke miljoenen dollar aan Madoff, 'maar dat is niet meer dan een paar procent van mijn vermogen'.

En dan is er nog Margaretha Declerck uit Koksijde. Zij is op het eerste gezicht de enige Belgische particulier op de klantenlijst van Madoff. 'Neen', reageert ze meteen aan de telefoon, 'ik heb zelf nooit belegd in fondsen van Madoff'. Hoe is haar naam dan op de lijst beland? 'Mijn dochter Kathelijn heeft jammer genoeg geld toevertrouwd aan Madoff. Zij heeft met mijn toestemming mijn naam gebruikt.'

Kathelijn blijkt getrouwd te zijn met Jan Rabaey, ook een Belg, die doceert aan de universiteit van Berkeley. Hun naam komt vijf keer voor op de Madoff-lijst. Op het forum van The New York Times schreef ze op 12december dat 'uit mijn rekeninguittreksels bleek dat mijn geld belegd was in Amerikaanse schatkistcertificaten. De veiligste investering die je je kunt inbeelden. Ik ben geschokt dat Madoff op borgtocht vrij is.' (lc)U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig