Het openbaar ministerie vordert in de zaak-L&H 5 jaar, waarvan 3 effectief, voor de beklaagden.

Waarnemers waren gisteren verdeeld over de strafmaat. 'Ze komen goed weg', zegden sommigen, anderen merkten op dat de vraag van het openbaar ministerie (OM) om drie jaar effectief toe te kennen, veel was in vergelijking met andere rechtszaken zoals de smeergeldaffaire-Agusta, waar politici op hun 'voorbeeldfunctie' werden gewezen, maar waarin geen effectieve gevangenisstraffen werden uitgesproken. Willy Claes kreeg bijvoorbeeld 3 jaar voorwaardelijk. In de zaak-Super Club kreeg stichter Maurits De Prins in beroep dan weer vier jaar effectief.

Tegen de vier hoofdbeklaagden, Jo Lernout, Pol Hauspie, Nico Willaert en Gaston Bastiaens, wordt vijf jaar gevraagd, waarvan drie jaar effectief plus een principiële geldboete. De zaak-L&H komt zoals bekend rechtstreeks voor het hof van beroep.

Het OM vordert 'slechts' een principiële geldboete ten aanzien van de stichters omdat ze een project, een soort Silicon Valley in Ieper, wilden realiseren en niet de bedoeling hadden 'duizenden financiële lijken' te creëren. 'Bovendien zullen tal van burgerlijke partijen op de veroordeling springen om schadevergoeding te eisen en dreigen heel wat veroordeelden in deze zaak persoonlijk geruïneerd te worden. Het OM is daar niet blind voor', zei procureur Willem De Pauw.

Tegen de drie stichters wordt wel een verbeurdverklaring geëist van aandelen die ze achterovergedrukt hebben. Tegen KPMG en Dexia worden 'strenge geldboetes' geëist. Het OM vulde die gisteren niet in. Opvallend is dat tegen William Van Aerde, de partner bij KPMG die optrad als externe boekhoudcontroleur, twee jaar effectief wordt gevorderd, niet zo veel minder dan voor 'de bedenkers van de valse omzetcreatie'.

Het OM is streng voor de twee personen die verdacht worden van handel met voorkennis. Er worden 6 tot 18 maanden effectief geëist in functie van de mate waarin de betichtingen worden behouden. (pdd)

Blz. E1 en E7 verdere berichtgeving.