ROME - De Italiaanse autoriteiten hebben na nieuwe waarschuwingen over terreurdaden de veiligheidsmaatregelen in het land verscherpt. Volgens de krant La Repubblica is er een bomaanslag in Rome in voorbereiding.

Zo komt er op Pasen onder meer een vliegverbod over Rome, ook voor kleine toestellen. De vliegtuigen van het leger staan paraat.

La Repubblica baseert zich op informatie van de geheime diensten. Volgens die bronnen zouden de explosieven al in Italië zijn. De krant specificeerde enkel dat de informatie uit het Midden-Oosten komt.

Over de datum van de aanslag is niets geweten. Achille Serra, prefect van Rome en veiligheidsverantwoordelijke voor de stad, verzekerde dat hij niets wist over een bomaanslag. ,,Zoals vele anders steden staat Rome onder dreiging van het terrorisme, maar een specifieke reden voor ongerustheid is er nog niet'', luidde het.

Maar na de aanslagen van 11 september in de VS en 11 maart in Madrid blijft paaszondag 11 april voor de Italiaanse autoriteiten een datum die om extra waakzaamheid vraagt. Vooral het Vaticaan, waar paus Johannes Paulus II zondag de paasmis opdraagt, wordt gezien als een mogelijk doelwit.

Volgens de Italiaanse kranten gaan zich zondag ruim 1000 politie-agenten in uniform en in burger mengen onder de gelovigen op het Sint-Pietersplein. Zestig videocamera's gaan het plein in het oog houden. Op de daken rond het plein komen scherpschutters. De gelovigen die het plein op willen, zullen worden gecontroleerd.