Japan buigt niet voor Iraakse bedreigingen
De Japanse televisiezenders blijven onophoudelijk de videobeelden uitzenden van de gegijzelde Japanners Foto: ©ap
TOKYO - De Japanse militairen blijven in Irak, ondanks het dreigement van terroristen om drie ontvoerde Japanners levend te verbranden als de Japanse troepen niet binnen drie dagen worden teruggetrokken. Dat heeft de Japanse premier Junichiro Koizumi vanochtend gezegd: ,,Wij kunnen niet buigen voor de lafhartige dreigementen van terroristen''.

Koizumi zei dat zijn regering alles in het werk gaat stellen om de drie Japanners vrij te krijgen, maar dat de troepen niet zullen worden teruggeroepen. Hij riep zijn kabinet in spoedberaad bijeen en vormde een werkgroep onder leiding van kabinetschef Yasuo Fukuda. Die moet het Japanse antwoord op de gijzeling coördineren. Vermoedelijk zal de premier de Verenigde Staten om hulp vragen wanneer vice-president Dick Cheney dit weekeinde in Tokyo op bezoek komt.

De Japanse regering heeft geen enkel contact met de ontvoerders, zei Fukuda nog. Het gaat om een onbekende groep die zich de Mujahedeen Eskaders noemt. De gewapende volgelingen van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr hebben vandaag alvast expliciet gezegd dat ze niet betrokken zijn bij de ontvoering. Een medewerker van Al-Sadr, Amer al-Husseini, heeft de actie ook al veroordeeld.

De ontvoerders bezorgde gisteren een videoband aan de televisiezender Al-Jazeera. Op die band is te zien hoe de hulpverleners Noriaki Imai (18) en Nahoko Takato (34) en freelance-fotograaf Soichiro Koriyama (32) door vier gemaskerde mannen met vuurwapens en messen worden bedreigd. De 18-jarige Noriaki Imai studeerde nog geen maand geleden af van de middelbare school en is sinds afgelopen week in Irak om vrijwilligerswerk te doen.

De beelden werden keer op keer op Japanse televisiezenders herhaald. Familieleden van de gijzelaars reisden naar Tokyo om met minister van Buitenlandse Zaken Yoriko Kawaguchi te praten en voor terugtrekking van de Japanse troepen te pleiten. Voor het bureau van premier Koizumi verzamelden zich enkele tientallen mensen die opriepen niet mee te doen aan de bezetting van Irak.

De regeringsbeslissing om militairen naar Irak te sturen om te helpen bij de wederopbouw stuitte van bij het begin op veel verzet in Japan. Volgens de Japanse pers staat premier Koizumi voor de ergste crisis sinds zijn aantreden in april 2001.

Een woordvoerder van VN-secretaris generaal Kofi Annan vroeg de onmiddellijke vrijlating van alle uit politieke motieven gegijzelde burgers.

Zuid-Koreaanse gijzelaars vrij

In Irak is gisteren ook een groep Zuid-Koreanen korte tijd ontvoerd geweest. Het ging om zeven zendelingen die vanuit Amman in Jordanië onderweg waren naar Mosoel. De Zuid-Koreanen werden ongedeerd vrijgelaten nadat zij hun gijzelnemers er listig van hadden weten te overtuigen dat zij artsen en verpleegkundigen waren.

De Zuid-Koreaanse regering heeft Zuid-Koreaanse staatsburgers verboden zonder haar toestemming naar Irak te reizen, maar blijft bij haar voornemen om 3.600 militairen naar het land te sturen. In de zuidelijke stad Nasiriyah zijn al bijna een jaar 460 artsen, verplegers en werktuigkundigen van het Zuid-Koreaanse leger gestationeerd. Zij keren terug zodra de nieuwe troepen zijn aangekomen.