Bouteflika herkozen met 83,49 procent
Foto: afp
ALGIERS - De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika (67) is bij de verkiezingen van gisteren met 83,49 procent van de stemmen herkozen voor een termijn van vijf jaar. Gisteravond kwamen Bouteflika's aanhangers al op straat om hun overwinning uit te schreeuwen. Op dat moment was er nog niet één officieel resultaat bekendgemaakt.
Tientallen wagens met aanhangers van Bouteflika doorkruisten de hoofdstad alsof ze zeker waren van de overwinning van hun favoriet. Bouteflika maakt weliswaar een belangrijke kans op een tweede ambtstermijn, maar aangezien er geen peilingen mochten worden gehouden is de uitkomst van de race nauwelijks te voorspellen. Wat wel al zeker is, is dat oud-premier Ali Benflis zijn belangrijkste rivaal in de strijd wordt. Als geen van de zes presidentskandidaten een absolute meerderheid behaalt, volgt op 22 april een tweede stemronde tussen de twee kandidaten met het grootste aantal stemmen.

In de hoofdzakelijk door Berbers bewoonde regio Kabylië zorgde de verkiezingskoorts op een aantal plaatsen voor onrust. De opkomst bleef er laag. Lokale leiders hebben de bevolking opgeroepen de verkiezingen te boycotten, omdat de centrale regering de afgelopen jaren niet heeft toegegeven aan de eis van de Berbers voor meer autonomie en erkenning van hun taal.

Het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft berekend dat 10.455.389 van de 18.094.555 geregistreerde kiezers hun stem hebben uitgebracht. Dat is 57,78 % en iets minder dan tijdens de vorige presidentsverkiezingen van 1999. Toen trok 60,25% naar de stembus. Bouteflika's rivalen trokken zich toen vlak voor de stembusgang terug omdat regering en leger het houden van eerlijke verkiezingen zouden verhinderen.

Het leger heeft aangekondigd zich dit jaar niet te zullen bemoeien met het verloop van de verkiezingen. De burgeroorlog die jarenlang woedde in het land brak uit nadat het leger in 1992 de verkiezingsoverwinning van het radicale Islamitische Reddingsfront (FIS) had geannuleerd.