-  Groen licht voor Georoute
-  Bankcommissie waarschuwt voor First Sovereign Asset
-  Italiaanse ambtenaren staken vaak
-  Gsm's werken op zonne-energie
-  Geldterminals zondagnacht enkele uren out
-  Goede stiptheidsscore voor Zaventem

Groen licht voor Georoute

De vakbonden bij De Post hebben vrijdag in het nationaal paritair comité groen licht gegeven voor de verdere uitbreiding van het Georoutesysteem in de grote postkantoren. Via Georoute wordt de meest efficiënte weg voor de postrondes uitgetekend. De implementatie van het systeem zorgde al voor heel wat ongenoegen bij de postbodes. ,,We geven de directie geen blanco cheque, maar beseffen dat dit akkoord noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het bedrijf'', stelt Jean-Claude Balland van de socialistische bond.

Momenteel wordt volgens de vakbonden het Georoutesysteem al in vier grote postcentra (Luik 2, Brussel 6, Brussel 14 en Hasselt) en in een honderdtal kleine kantoren toegepast. De Post plant het systeem in al haar kantoren te introduceren tegen 15 november van dit jaar.

(belga)

Bankcommissie waarschuwt voor First Sovereign Asset

De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen waarschuwt het publiek voor de praktijken van de vennootschap First Sovereign Asset. Volgens de aanwijzingen waarover de Commissie beschikt, stelt deze vennootschap beleggers voor om effecten te kopen van niet-genoteerde vennootschappen, waaronder effecten van een zekere vennootschap Bohemian Equity Partners waarover totaal geen informatie beschikbaar is. De vennootschap First Sovereign Asset contacteert beleggers hiervoor ongevraagd via telefoon (cold calling).

De Commissie wijst er tevens op dat de vennootschap First Sovereign Asset niet over de vereiste vergunningen beschikt om in of vanuit België beleggingsdiensten te verlenen en raadt het publiek dan ook ten stelligste af om met die vennootschap te handelen.

Italiaanse ambtenaren staken vaak

Bij de openbare diensten in Italië zijn vorig jaar 2.839 arbeidsconflicten geteld, waarvan de meeste uitliepen op een staking. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag. De verkeerssector was goed voor bijna 1.400 sociale conflicten, waaronder meer dan 600 bij de stadsvervoerdiensten. Tot de meest stakingsgevoelige sectoren behoren verder de spoorwegen en het luchtverkeer.

(dpa)

Gsm's werken op zonne-energie

Het Japanse telecombedrijf NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corp.) heeft voor het eerst een batterij op zonne-energie ontwikkeld voor draagbare producten als gsm's, cd-lezers of videospellen. NTT lanceert het product vanaf mei in Japan onder de benaming ,,pocket energy''. De eenheidsprijs zou onder 20.000 yen (148 euro) liggen. De batterij weegt zowat 300 gram en bestaat uit een plooibaar zonnepaneel, een stroomreservoir en verbindingssnoeren. Na vier uur zonnestralen is de batterij opgeladen, goed voor circa vier uur mobiel bellen of maximum 2 uur digitaal televisie kijken. NTT wil over drie jaar met het product een jaarlijks verkoopcijfer van 1 miljard yen (7,4 miljoen euro) behalen.

(belga)

Geldterminals zondagnacht enkele uren out

Het netwerk en de systemen van Banksys (Bancontact-Mister Cash) zullen tijdelijk niet beschikbaar zijn op maandag, 16 februari van 00.05 uur tot 04.30 uur. Op dat moment zal een upgrade uitgevoerd worden van het elektronisch betaalsysteem.

(belga)

Goede stiptheidsscore voor Zaventem

De luchthaven van Zaventem scoort goed op het vlak van stiptheid. Uit cijfers van de AEA, de Associatie van Europese Luchtvaartmaatschappijen, blijkt dat in Zaventem in 2003 slechts één op de tien vluchten (11,1 procent) met een vertraging van minstens een kwartier is vertrokken. Iets meer (14 procent) landt met gemiddld 34,6 minuten vertraging op Zaventem. De luchthaven van Zaventem doet het daarmee beter dan in 2002.

(belga)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in